Мед Атлант

За колючим дротом: у франківській тюрмі засуджені випікають хліб, а довічники одружуються. ВІДЕОСЮЖЕТ (Частина 2)

Івано-Франківська установа виконання покарань (№ 12) розміщена на вул. Коновальця. Ця закрита зона розташована в центральній частині міста. Вона мало помітна зовні. Крім того, паралельно до установи розташовані обласні будівлі поліції та СБУ. Потрапити у в`язницю можна хіба у День відкритих дверей, який тут влаштовують. Щоб побачити франківську в`язницю і де “живуть” засуджені та ув’язнені, знімальна група МІСТА вирішила відвідати установу та показати все у відеосюжеті.

У чотирьохповерховій забудові відбувають покарання засуджені чоловіки і чекають рішення суду ув’язнені чоловіки, жінки та неповнолітні. Про будівлю, вигляд камер та розпорядок дня в Івано-Франківській установі виконання покарань (№ 12) читайте і дивіться у попередньому сюжеті МІСТАЗа колючим дротом: життя засуджених та ув’язнених у франківській тюрмі. ВІДЕОСЮЖЕТ (Частина 1)

В`язниця розрахована на 401 особу. Зараз у франківській тюрмі є 374 засуджених та ув`язнених. З березня 2015 року Івано-Франківський слідчий ізолятор реорганізовано в Івано-Франківську установу виконання покарань (№ 12). До 2015 року у СІЗО вміщувалося 550 осіб.

Заступник начальника Івано-Франківської установи виконання покарань (№ 12) Іван Гурик каже, що зараз у тюрмі 60% засуджених, які відбувають покарання повторно. До речі, вони створили сім`ю, будучи за ґратами. А все через те, що віднедавна “довічники” можуть користуватися Інтернетом, зокрема – Скайпом. Сам ж заступник уже 17 років працює в установі. Каже, резонансних випадків навіть не пригадує, бо як би це рік роботи чи два… Проте впевнено зауважив, що вбивств чи випадків зі зброєю не було. Правда, один засуджений відділення господарського обслуговування намагався втекти. Все ж, його повернули у камеру. З неприємних моментів в установі – одна людина покінчила з життям.

Щодо працівників, то їх налічується до 160 в установі. Чергова зміна складається з п’ятнадцятьох осіб, денна – з двадцятьох. При цьому працюють ще офіцери. У вихідні дні виходять на зміну оперативні групи. Жінок, які тут працюють, є двадцять. Їх вік від 20 і до 40 років.

На кожному поверсі у в`язниці знаходиться карцер – камера для утримання порушників режиму установи. В багатьох випадках від звичайної «одиночки» карцери відрізняються жорсткішими умовами перебування як щодо власне умов у такому приміщенні (розміри приміщення, температура, вологість, обладнання) так і режиму харчування.

Медична частина і палати медичної частини знаходяться на четвертому поверсі установи. Також тут є відділення, де утримуються хворі на туберкульоз.

Хліб на установу випікають засудженні відділення господарського обслуговування. Працюють по декілька годин через високу температуру у приміщенні.

На кухні працюють працевлаштовані засуджені відділення господарського обслуговування. За це вони отримують заробітну плату.

Небо в клітинку: щодня засуджені та ув`язненні годину перебувають на свіжому повітрі – в одному із прогулянковому дворику.

У кімнаті побачень засуджені зустрічаються з рідними.

У відеосюжеті МІСТА  дивіться: як працюють засуджені, зокрема, де випікають хліб самотужки на цілу установу; що таке карцер і коли туди потрапляють засуджені або ув`язнені; як виглядає медична частина установи; де гуляють засуджені; коментарі працівників установи; як створюють сім`ї ті, які засуджені до довічного терміну позбавлення волі; де зустрічають з рідними засуджені.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...