Мед Атлант

В Івано-Франківську може не стати комісійних магазинів

Нещодавно комісійні магазини опинились під загрозою існування. Причиною цьому стала інформація від Державної фіскальної служби про те, що українці, які здають будь-які свої речі та отримують за це гроші, повинні сплачувати податок як з додаткового доходу.

Згідно з повідомленням ДФС, людина, яка здає в комісійний магазин речі, повинна заплатити 18 % ПДФО і 1,5 % військового збору. Продавець може заплатити людині суму, в якій вже відрахував відсотки податку, тобто утримувати податок та інформувати ДФС повинен комісійний магазин.

Є інший випадок: коли людина повинна самостійно заплатити податок у ДФС. Однак, відповідальним за сплату податку залишається комісійний магазин: продавець повинен оформлювати з людиною договір, записуючи її паспортні дані. Якщо ДФС не може відшукати людину, то сплачує за неї податок магазин. У випадку, коли магазин також не сплачує податок, з нього знімуть штраф та нараховуватимуть пеню за протермінування.

Журналісти МІСТА запитали франківських підприємців, чи будуть вони дотримуватись “нової політики”, належним чином оформлювати документи та яке їх ставлення до такого закону. Юлія, власниця комісійного магазину по вулиці Галицька, 43, каже, що категорично не підтримує такий закон і наразі його недотримується.

Держава вже і на такому хоче заробити, щоб довести людей “до крапки”. Я не патріот держави у цьому випадку. Я стільки плачу податку, що ці люди, які здають, я їх всіх окупляю. Тому платити податок ще за те, щоб люди носили, це не нормально, – відзначає Юлія.

Інші опитані підприємці підтримують таку ж думку і будуть по-старому оформлювати звичайні квитанції або ж договорюватись в усному вигляді без документального підтвердження. Однак, у будь-який момент до комісійних магазинів можуть наглянути працівники ДФС, перевірити належне оформлення товарів та оштрафувати магазин за невиконання обов’язків. Власниця комісійного магазину по вулиці Північний бульвар, 5 каже, що в такому випадку магазини ігноруватимуть штрафи або закриються, але брати з клієнтів податок, чи платити додатково ще й за них, у жодному разі не будуть.

Наразі ми не беремо з людини нічого. Люди приносять мотлох, щоб заробити гроші на хліб. Як з таких бідних людей брати ще які-небудь податки? Якщо до нас будуть претензії, то закриємось. Власниця і так платить багато податків, також великі суми за оренду, комунальні послуги і ще зарплату потрібно дати працівникам. Всі комісійні магазини Франківська просто закриються, – каже продавчиня.

Відтак, з появою такого контролю охочих здати речі значно поменшає, підприємці відмовляться сплачувати додаткові податки і таким чином цей непримітний бізнес опиниться під загрозою існування.

 

Читайте також: Українські заробітчани платитимуть нові податки

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...