Мед Атлант

“Чи знаєте, де знаходиться Велмарт”, або Як франківцям пропонують ароматизовану воду замість парфумів

“Ви місцеві? Чи знаєте, де знаходиться Велмарт? Навпроти нього знаходиться наш магазин парфумів. Зараз у нас проходить акція – ми даруємо всім чарівним жінкам флакон парфумів. Але керівництво фірми попросило мене зібрати грошей на оподаткування. Тому не могли б ви заплатити хоча б 20 гривень?”. Забігаючи наперед, скажемо, що ніякого магазину парфумів там немає і супермаркет “Велмарт” немає до нього ніякого відношення, але ці слова так званих вуличних «парфумерів», мабуть, знайомі багатьом франківцям. Сьогодні їх можна почути на площі Міцкевича, завтра – на «стометрівці», а післязавтра – біля ЦУМу…

Перехожим пропонують флакони із невідомим вмістом, які видаються за брендові парфуми «Nina Ricci», «Gucci», «Dolce&Gabbana». Часто як мінімум одна з букв у назві є іншою. Наприклад: Chanel — Chenel. Цей прийом досить дієвий, оскільки людям легше запам’ятовувати не саме найменування та його правильне написання, а, скажімо, логотип. І кожного разу такі пробники безкоштовні. Вам їх дарують просто так, бо ви «крутий і красивий». А потім, коли ви вже готові покласти несподіваний презент в кишеню, виявляється, що за подарунок треба заплатити «символічний податок в 20 гривень». Ті, хто вже стикався з ними, кажуть, що працюють «консультантами» в основному молоді люди, з «підвішеними язиками». Ведуть себе досить самовпевнено.

Керівництво магазину косметики, що знаходиться навпроти Велмарту! У вас все так добре, чи все так погано, що ви вже третій рік підряд продовжуєте проводити ту саму «акцію»: «Мужчина, ви місцевий? Знаєте, де знаходиться Велмарт? Ось вам пробник косметики безкоштовно, але дайте 20грн». Так було 3 роки тому, тепер може більше, – написав у соцмережі фейсбук мешканець Івано-Франківська Зореслав. – З таким на Галицькій ледь не побився, розпитував точну назву, адресу магазину, казав, що викличу поліцію. Він вів себе дуже нагло і самовпевнено. Схоже, що вони нічого не бояться. З дівчатами сварився –   переводять все на жарт, типу «Чому ви такий злий». З поліцією консультувався. Вони не бачать у цьому складу незаконного збагачення. З цим можна щось зробити? За себе не переживаю, а от можуть же ошукати старших людей, приїжджих, дітей.

Про те, що парфуми з вулиці приносять додому діти, МІСТУ розповіла і мешканка Івано-Франківська Оксана.

Дочка принесла парфуми у вигляді «олівця». У центрі міста взяла їх за 20 гривень у якогось хлопця. Той переконував, що лише сьогодні «акція для найкрасивіших дівчат Франківська». А парфуми ті – як вода, –  каже жінка.

Варто зауважити, що виробники люксових парфумів в більшості не випускають пробники. Тому дорогі аромати практично неможливо зустріти в мініатюрних флаконах, «ручках», «олівцях». Хоча має місце виробництво тестерів. Такий вигляд товару повністю відповідає всім стандартам якості виробника, тільки на флаконі є позначка «Тестер. Не призначений для продажу». Подібні парфуми можна зустріти на полицях великих магазинів, що спеціалізуються на продажу парфумів. Але аж ніяк не у вуличних «парфумерів».

Після кількох невдалих спроб нам таки вдалося поспілкуватися з одним із таких у середмісті Івано-Франківська. Хлопець відмовився називати своє ім’я, але коротко розповів про те, як виглядає схема їх роботи зсередини.

Треба пристойно виглядати. Бути комунікабельним і не боятися говорити з перехожими, впевнено триматися під час розмови. Важливо також бути стресостійким, адже не всі люди позитивно реагують, коли до них підходять на вулиці з якимись пропозиціями. У перші дні роботи треба натренувати свій голос і відточити дикцію. Завчити загальне привітання. Чому говоримо про Велмарт? Бо так простіше привернути увагу людини, вона зупиниться, щоб пояснити як пройти до магазину. А в процесі розмови вже можна перевести стрілки на ту пропозицію, яка нам потрібна. Загалом треба бути позитивно налаштованим і посміхатися.

Наш співрозмовник заперечив думку про те, що такі «консультанти» займаються завуальованою формою шахрайства. Але погодився, що парфуми, які вони пропонують – насправді не зовсім парфуми. Адже у справжніх парфумів аромат становить 15-20% від складу, їх розчиняють у чистому 96% спирті. Сировина дуже дорога і така висока концентрація ефірних олій робить ціну на парфуми досить значною. Проте вони радують надзвичайною стійкістю, яка обчислюється не годинами, а днями, тижнями, місяцями. Одяг, на який були нанесені, може продовжувати пахнути навіть після прання.

Самі розумієте, що справжні, якісні парфуми за такі гроші ніхто на вулиці не пропонуватиме, – каже він. – Це, скоріше, вода із домішками ароматизаторів. Запах після неї зникає вже за годину. Закупка робиться оптом. Інколи збираємо тестери з туалетною водою на промоакціях. Але це буває рідко. Від кожного проданого на вулиці флакону маємо відсоток.

Де знаходиться їх магазин чи офіс, хлопець сказати відмовився. Так само як і надати контакти своїх роботодавців.

Та додав, що іноді серед перехожих трапляються кмітливі люди, які просто кладуть флакон у кишеню і йдуть, аргументуючи: «Ну, ви ж сказали, що це подарунок». Але частіше ті, кому пропонують «акційний» флакончик чи два, беруть їх і дають гроші. Навіть не уточнюючи, що це за «парфуми», звідки взялися, чи є у них якісь сертифікати відповідності.

Чому  франківці піддаються на такі «вуличні» пропозиції, пояснила МІСТУ психолог Наталія Чаплинська.

Дуже мало людей є, які вміють сказати «ні» –  після перших двох «так». Вас запитують: «Чи знаєте, де Велмарт?». Відповідаєте: «Так, звичайно». Потім  погоджуєтеся пояснити туди дорогу, а на третє запитання ви вже не можете заперечити. Це є один з психологічних механізмів впливу на людину. І ці хлопці та  дівчата є спеціально навченими. Вони в цьому досить непогано розбираються. Є категорія людей, які одразу скажуть: «Ні! Перепрошую». Ці люди мають своє внутрішнє бачення, мають свою власну думку і вони є непохитними у своїх переконаннях. Їх важко збити з шляху. Є група людей, які одразу ніяковіють, коли до них говорять незнайомі люди. Їм стає незручно відмовити. Такі люди легко підпадають під вплив, їм можна вручити все, що хочеш. І є група людей, які уважно вислухають пропозицію, а потім таки відмовляться – з тих чи інших причин. Якщо зобразити у відсотковому відношенні, то 14-16% одразу скажуть «ні», 14-16% людей погодяться і куплять, а 60-70% людей будуть вагатися.

Психолог дає кілька порад, як поводити себе під час спілкування з такими особами.

Найперше спитайте самі себе, наскільки вам потрібен той товар, який пропонують. Потім поцікавтеся, наскільки товар є якісним і чи можете ви в цьому переконатися. Запитайте в тих осіб, де їх офіс, як їх знайти, чи можуть вони надати свої контакти. Думаю, що не всі погодяться. А це повинно насторожити.

Про діяльність таких розповсюджувачів парфумів в Івано-Франківську знають і в  Головному управлінні Нацполіції в області.

15 серпня 2017 року до поліції надійшло звернення про те, що на одній із вулиць міста невідомі особи пропонують зразки парфумів і за них просять кошти в розмірі 20 гривень. Інформацію було передано патрульним, – розповіла речник ГУ НП в Івано-Франківській області Мирослава Белдик.

У прес-службі Управління патрульної поліції Івано-Франківська нам повідомили, що екіпаж отримав виклик   –  “підозріла особа”. Заявниця вказала, що троє молодих людей (два хлопці і дівчина) пропонують парфуми за 20 гривень. Патрульні зателефонували до заявниці та вона сказала, що троє осіб вже зникли у невідомому напрямку.

Слід зазначити, що працюють такі вуличні “парфумери” не лише в Івано-Франківську, а в інших містах. Це чергова шахрайська схема, за допомогою якої вони заробляють непогані гроші на нашій довірливості. Насправді, двадцятимілілітрові тестери з туалетною водою збирають на різноманітних промоакціях безкоштовно. А потім розбавляють звичайною водою. Або ж купують за маленькі гроші щось дуже далеко схоже на парфуми. Тобто все, що ви дасте таким псевдо-промоутерам, піде просто їм у кишеню.

Автор: Василина БАНТУШ

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...