Мед Атлант

На Прикарпатті троє дітей злягли в реаніамацію через укуси змій

В Івано-Франківській області вже троє дітей потрапили до лікарень після укусів гадюк. Агресивні плазуни нападають не лише в лісі, але й підповзають близько до людських домівок. Фахівці зазначають — це лише початок.

10-річна Адріана поволі одужує. На змію вона наткнулася на городі біля  будинку – пішла до песика, що сильно гавкав, і плазуна на землі одразу й не помітила. Змія вкусила дитину у стопу, інформує “ТСН“.

Я коли взяла песика на руки, вона рота відкрила, зашипіла і мене вкусила. Біль був такий, ніби сильно обпікся, — розповіла постраждала.

Стан дівчинки був важкий, тож з райлікарні її забрали  до реанімації в Івано-Франківськ.

Отрута гадюки звичайної має ще й алергічну дію. В цієї дівчинки якраз так і було. В неї виникла гостра алергічна реакція: впав артеріальний тиск, там серйозні наслідки були,  — пояснив завідувач відділення анестезіології обласної дитячої лікарні Олег Курташ.

Читайте також: В області немає вакцин від сказу та сироватки від укусів змій

Гадюка звичайна – єдина небезпечна змія у наших краях. Її можна розпізнати за темним зигзагоподібним малюнком на спині та трикутною головою. Якщо пощастить розгледіти зіниці, то в гадюк вони вертикальні, коли в інших змій — круглі.

Як пояснив кандидат біологічних наук Назар Смірнов, навесні у період розмноження гадюки найбільш небезпечні.

Вона, зазвичай, якщо відчуває, що хтось наближається, старається десь втекти. В такий час вони просто втрачають оцю пильність і можуть дозволити підійти людям до себе. Тому в цей час збільшення укусів буває,  — каже науковець.

Отрута місцевої гадюки не смертельна, якщо вчасно і правильно надати допомогу. Категорично неможна накладати джгути на уражену кінцівку або висмоктувати із ранки отруту, натомість слід якнайшвидше викликати лікарів.

Поки їде швидка, батьки повинні накласти якийсь стерильний бинт, замотати цю ранку. Дати знеболююче, яке є в кожній родині. Наприклад, ті ж самі таблетки парацетамолу, — каже лікар Курташ.

Щороку до лікарів доставляють близько півтора десятка дітей з укусами змій.

Уникнути укусів може допомогти звичайна пильність. Фахівці радять для прогулянок у ліс чи гори вдягати високе взуття; уважно дивитися під ноги, а перш, ніж присісти, перевірити палицею, чи бува у траві не заховалася змія.

Читайте також: У парку на Франківщині змія вкусила юнака

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...