Мед Атлант

“Новий міст через Бистрицю підходить для райцентру, а не Франківська”, — Михайло Панчишин

Сьогодні, 16 травня, в Івано-Франківську громадські активісти та представники влади за “круглим столом” говорили про контроль за використанням коштів на ремонт доріг, а також зведення нового моста через Бистрицю Солотвинську.

Раніше громадська рада писала листи та звернення до міського голови Руслана Марцінківа, до голови ОДА Олега Гончарука та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана щодо недоліків будівництва моста. Зокрема, людей дивує ширина проїжджої частини, її пропонують збільшити до 14 метрів. До такого ж розміру радили розширити вулицю Хіміків, а також спорудити дворівневу розв’язку при виїзді на вулицю Галицьку.

Аби фінансово “осилити” таке збільшення шляхів, до фінансування будівництва пропонують долучитись області й державі.

Голова громадської ради Михайло Панчишин розповів, що відомо організації про будівництво моста. За словами Панчишина, при виїзді з Пасічної водіям доведеться рухатися до старого міста: по вулиці Княгинин і виїжджати на залізницю. “Це 500 зайвих і нелогічних метрів”, – вважає архітектор.
Натомість члени громадської ради рекомендують облаштувати кільце прямо на з’їзді з мосту.
Схема у нас є, я можу розповісти про всі її недоліки. Перше, замість чотирьох смуг – лише дві. Сьогодні XXI століття, кількість та інтенсивність транспорту збільшилась. Не може бути міст з однією смугою в один бік, – каже член громадської ради Ігор Латинський.
Також громадськість пропонує розвернути дуги в бік Набережної – в протилежний бік. Це стимулюватиме водіїв минати центр і зручніше виїжджати на шляхопровід, аби рухатися до Галича. Зазначають, найбільша проблема в тому, що раду не слухають, а також члени не можуть зв’язатися із проектантом.
Згідно проекту, новий міст передбачений тільки на дві зустрічі смуги. До того ж, з 3-метровими пішохідними переходами та 2-метровими велодоріжками по обидва боки дороги.
 Такий міст можна будувати для районного центру, де проходить кілька сотень машин за добу, а не у Франківську, де тисячний трафік, – підкреслює Панчишин.
Ситуацію загострює й те, що міст не витримає багатотонних вантажних автомобілів. При цьому через Івано-Франківськ проходить чимало міжнародних трас, якими курсують вантажівки.
Сьогодні є фінансування лише на 2 полоси, але в майбутньому можна буде добудувати ще 2 полоси. Це як перспектива, – пояснює перший заступник начальника служби автомобільних доріг в області Любомир Семанів.
“Автодорівець” також підкреслив, що служба не брала участі в розробці моста.
Натомість, Панчишин відповів, що громадськості не потрібно “на перспективу”.
Навіть чотирьохсмуговий міст не дасть змоги повноцінно забезпечити провідність. Доведеться будувати ще один міст, – пояснює голова громадської ради.
Виходом із ситуації Панчишин називає об’їзні дороги, які слід ремонтувати за рахунок співфінансування з обласної та державної казни.
Наразі все фінансове навантаження будівництва моста лягає на плечі платників податків Івано-Франківська.
Міст на 4 смуги – це вдвічі більша сума. І це все за кошти міського бюджету. Двісті мільйонів гривень немалі для нас кошти”, – підкреслює Вітенко.
Заступник мера додав, що міст є локальним, а проектом його розв’язки займається Київська фірма. Після будівництва моста, пообіцяв чиновник, комунальники займуться капітальним ремонтом нинішнього сполучника через Бистрицю Солотвинську.

Читайте також: На мості через Бистрицю провалився асфальт. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...