Мед Атлант

“Ніколи не здаватися”. Борчиня з Прикарпаття Ілона Семків розповіла про спортивне життя. ІНТЕРВ’Ю

Красива та сильна борчиня прикарпатського краю, уродженка міста Долини, Ілона Семків розповіла про свої спортивні здобутки.

Навчається Ілона Семків на факультеті фізичної культури у Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка. Це не заважає дівчині уже в студентські роки бути чемпіонкою Європи по жінкам з вільної боротьби у ваговій категорії до 48 кілограмів.

До слова, днями 22-річна спортсменка виграла срібну нагороду на ЧЄ, який відбувся у сербському місті Новий Сад. А минулого місяця долинянка привезла додому також срібну нагороду з ЧЄ, але уже з угорського міста Сомбатхей.

У проміжку між цими змаганнями журналістам МІСТА  вдалось поспілкуватись з майстром спорту міжнародного класу.

Ілона Семків

– Яке місце у твоєму житті займає вільна боротьба?

– Боротьба займає пріоритетне місце, бо я люблю цей вид спорту уже 11 років. Проте, не можу сказати, що вона на 1 місці. Бо на цьому місці у мене здорові батьки та щаслива сім’я.

Ілона Семків на змаганнях (Ред. – у червоному)

– З якого моменту почалась твоя кар’єра борчині? Чому саме цей вид спорту?

– Пам’ятаю, це було в 5 класі, на боротьбу пішла моя однокласниця та краща подруга Марина Дидяк. На перервах між уроками Марина показувала прийоми, яких їх навчали на тренуваннях. Мені стало цікаво і я попросила,щоб вона взяла мене з собою на тренування. В перші дні я легко і швидко засвоювала прийоми. Мені це подобалося. Подобалося відчуття, коли на змаганнях піднімаєшся на першу сходинку п’єдесталу. Ще більше мені подобалося те, як мій тато радів моїм перемогам. Він одягав медаль на шию виходив на подвір’я і тішився перед сусідами. Завдяки таким хорошим моментам хочеться тренуватися і добиватися високих результатів.

Ілона Семків з сім’єю

– Через який період тренувального процесу ти почала вигравати змагання? Чи були поразки?

– У мені зразу все виходило. На всіх змаганнях по школярах, в яких приймала участь, я вигравала тільки перші місця.

Ілона Семків – на 1 сходинці

– Які найвидовищні змагання у твоєму житті? Чим вони тобі запам’ятались?

– Це був чемпіонат світу, що проходив у Таїланді, в 2012 році. Найбільше запам’ятався тим, що було важко знизити вагу. Та незважаючи на це, я змогла відновитися і виконала норматив майстра спорту міжнародного класу.

Ілона Семків

 

– Розкажи про ЧЄ в угорському місті Сомбатхей. Що було для тебе найважчим? 

-На ЧЄ було важко побороти свій страх у другій зустрічі. Моєю суперницею була дівчина з Норвегії, яку я минулого року недооцінила і віддала перемогу за вихід у фінал.

Ілона Семків перемогла норвежку

– Як ти оцінюєш свої шанси на участь в Олімпійських іграх?

– Зараз я живу одним днем, не заглядаю далеко у майбутнє, до Олімпійських ігор, ще багато часу, а великий спорт – не “фізкультура”. Звичайно, дуже хочеться виступати на таких змаганнях. Це мрія кожного спортсмена. Головне, щоб було здоров’я і не було травм.

-Поділись секретом, як ти тримаєш своє тіло у формі? Чи дотримуєшся дієт постійно, чи, можливо, тільки в період змагань?

– Заняття спортом – цілеспрямовані тренування по певних програмах, які тримають моє тіло завжди у хорошій формі. Дієтичне харчування тільки перед змаганнями: повна відмова від алкоголю, тютюну, ненормованого способу життя.

Ілона Семків під час тренувань

-Що можеш побажати нашим читачам та починаючим спортсменам?

-Я порадила б ніколи не здаватися, йти до своєї мети. Поразки повинні робити нас сильнішими! Будь-яка проблема в житті – можливість стати кращим.

Ілона Семків

Користуючись нагодою, хочу подякувати моїм тренерам Кравченку Максиму Анатолійовичу та Пістуну Анрію Ігоровичу за мої успіхи у спорті, за їхню працю, віру та підтримку у важкі хвилини. Вдячна за фінансову допомогу президенту федерації вільної боротьби Івано-Франківської області Едуарду Петровичу Прощуку. Є ще хороші люди за лаштунками спорту, які допомагають мені у фінансових труднощах. Коли на змаганнях я травмувала плече та коліно, вони допомогли мені швидко зібрати кошти на операцію. Дякую фірмі по міжнародним перевезенням “Транс-Захід” та її директору, нині покійному депутату Долинської районної ради Сергію Васильовичу Гриню. Підприємцю Василю Богдановичу Лучківу, підприємцю Віталію Богдановичу Скрипнику, голові Долинської міської ради Володимиру Степановичу Гаразді, голові Вигодської селищної ради Науму Ярославу Ярославовичу. Я дуже вдячна кожному з них.

Ілона Семків з тренером

Підготувала Уляна СЛОБОДЯН

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...