Мед Атлант

10 незручних питань до начальника Управління захисту економіки

Нещодавно на Прикарпатті призначили нового керівника Управління захисту економіки в Івано-Франківській області департаменту захисту економіки Національної поліції України. Основним напрямком діяльності цієї установи є викриття та попередження злочинів у галузі економіки, зокрема, в бюджетній та соціальній сферах, викриття правопорушень, пов’язаних із земельними відносинами, протидія проявам корупційної діяльності та хабарництву, боротьба з порушеннями на ринку інтелектуальної власності. Враховуючи всі ці напрямки, на Прикарпатті, як мовиться, непочатий край роботи.

Нагадаємо, що Банк Михайло Васильович є далеко не новою людиною в правоохоронній системі, де працював і за часів Януковича. Чи варто очікувати від новопризначеного керівника масштабних розслідувань, конкретних результатів та доведення справ до судів? Чи не стане зміна начальника управління елементом перерозподілу влади, отримання контролю над фінансовими потоками?

— Чому ви приїхали працювати до Івано-Франківська, Вас призначили чи перевели? Причиною були певні завдання щодо нашої області?

Це була пропозиція керівника департаменту. Оскільки я людина військова, погодився і очолив цей підрозділ. Мені не пояснювали, чому прийняли таке рішення.

— Ви працювали за часів Януковича. Чи проходили люстрацію?

Під час правління Януковича я працював у Львові в підрозділі боротьби з організованою злочинністю та підрозділі внутрішньої безпеки. У той час керівних посад не обіймав, тому не підпадав під люстрацію.

У той час керівних посад не обіймав, тому не підпадав під люстрацію.

— Кажуть, коли Ви працювали в Ужгороді, то «кришували» контрабанду лісу. Це правда?

Якби це було так, то проти мене були б відкриті кримінальні провадження і складені відповідні протоколи. На цей час такого немає – ні проти мене, ні проти моїх близьких. Коли я працював в Ужгороді, то займався боротьбою з контрабандою лісу, було задокументовано схеми близько 700 операцій незаконного вивезення лісопродукції за кордон. Пошкодили моє майно, проте я все одно боровся, робив це і у Львові, і на Закарпатті.

— Ваша активна боротьба проти місцевої влади, зокрема проти мера міста Руслана Марцінківа – це замовлення, завдання центральної влади?

Це не замовлення, ми робимо свою роботу. Якщо є люди, котрі звертаються з певними заявами чи повідомленнями, і якщо це навіть мер міста чи інші високопосадовці, ми повинні реагувати. Крім того, маємо завдання, поставлені керівництвом – боротьба з організованою злочинністю та корупцією у найвищих ешелонах влади. Тому це просто робота.

— Чи не намагалася місцева влада з Вами домовитися?

Та ні, я не буду з ними домовлятися. Під час протесту, організованого під управлінням, я не переживав і готовий був поспілкуватися. Навіть один із депутатів ВР від партії «Свобода» записався до мене на прийом. Я йому відписав листа, що готовий зустрітися, проте він так і не прийшов.

Навіть один із депутатів ВР від партії «Свобода» записався до мене на прийом. Я йому відписав листа, що готовий зустрітися, проте він так і не прийшов.

— У зловживаннях під час будівництва фортифікаційних споруд на сході України підозрюють топ-чиновників області. Чи ця «справа честі» буде доведена хоча б до суду?

Наш підрозділ із самого початку почав збирати оперативні матеріали і переводити їх у кримінальне провадження. На цей час проведена економічна експертиза і виведені 12 млн грн збитків. Ми здійснюємо супровід і продовжуємо збирати інші докази, які б підтверджували вину. Ведуться слідчі дії.

— В Івано-Франківську чимало незаконних забудов. Чи будете з цим боротися?

В цьому напрямку ми працюємо. Відкрили ряд кримінальних проваджень, супроводжуємо їх. Крім того, я поставив завдання працівникам, що відповідають за цю галузь, опрацювати всі забудови і з’ясувати, чи земля була виділена на законних підставах та чи був сплачений податок про пайову участь до місцевого бюджету. Якщо будуть виявлені порушення, відкриватимемо кримінальні провадження.

— Незаконні забудови, гравій, ліс – усі новопризначені керівники з цим борються, а результатів немає. Чи не буде так і під Вашим керівництвом?

Щодо незаконного вивезення гравію, є вже три кримінальних провадження (Коломийський, Галицький і Надвірнянський напрямки), техніка вилучена. Крім того, зараз опрацьовуємо законність видобування корисних копалин місцевого значення. Щодо лісу також є зрушення. Відкрили кримінальні провадження щодо експорту лісу, використання підроблених документів. На цей час встановлюємо походження лісопродукції.

— Прокуратура, суди – ваші партнери чи навпаки?

Ми проводимо масштабну роботу, відкриваємо провадження і працюємо зі слідчими та прокуратурою. На цей час у всьому, що потрібно в межах закону, є повне сприяння. З судами важко, бо триває судова реформа. Тут зіткнулися з проблемами – відправляємо у суд протоколи щодо корупції, проте якщо суддів немає, а таке трапляється, то, згідно із законодавством, перенаправити в інший не можна.

Я також пояснюю своїм підлеглим: якщо вони завтра опиняться на вулиці, то не факт, що знайдуть роботу на таку зарплату, тому до своїх обов’язків треба ставитися серйозно.

— Як випливає з Вашої електронної декларації, Ви живете на зарплату у 10 500 грн. Чи вистачає?

На ці гроші можна прожити. Крім того, нас зараз нормально забезпечують пальним, закупляють техніку. Я також пояснюю своїм підлеглим: якщо вони завтра опиняться на вулиці, то не факт, що знайдуть роботу на таку зарплату, тому до своїх обов’язків треба ставитися серйозно.

Автор: Наталія СЕРБИН

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 7

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...