Мед Атлант

Тисменицькі газовики через брак коштів перейшли на чотириденний графік роботи

Працівники ПАТ “Тисменицягаз” перейшли на неповний робочий тиждень: з липня  вони працюють з понеділка по четвер.

Такий графік встановили через недоотримання тарифної виручки в літній період, яка є основним джерелом надходжень газорозподільної компанії. Загалом вона покриває лише 56% витрат підприємства та нерівномірно надходить протягом року. То ж єдиним виходом для функціонування газорозподільної системи належним чином є відокремлення плати за потужність від загальної вартості газу, що призведе до рівномірного надходження платежів від споживачів впродовж року.

“Тисменицягаз” недоотримує майже половину необхідних грошових коштів для забезпечення поточної діяльності. Особливо нестача грошей виникає в літній період, коли обсяги розподілу природного газу значно зменшуються.

Покращити ситуацію могло те, що в березні НКРЕКП прийняв рішення про відокремлення плати за потужність від загальної вартості газу та при затвердженні нового тарифу за розподіл  (постанова №377 від 28.03.2017 р.), передбачив витрати на оплату праці на рівні середньої заробітної плати по галузі. Проте, дана постанова 10.04.2017 року була скасована, через безпрецедентний політичний тиск.

  “У зв’язку із суттєвим погіршенням становища наша компанія змушена зменшувати витрати грошових коштів вдаючись до непопулярних рішень. Через відсутність джерел фінансування, для  зменшення витрат на оплату праці, було прийнято рішення про скорочення робочого тижня до 4 днів. Попередньо, згідно Кодексу законів про працю, за два місяці працівників попереджено про зміну умов  праці“, — сказав голова правління ПАТ “Тисменицягаз” Василь Вітюк.

Водночас, зміни не торкнулися працівників, посади яких пов’язані із забезпеченням безаварійного та безперебійного транспортування газу та з оперативним реагуванням на аварійні ситуації.

Крім того, зазначають у “Тисменицягаз”, працівники усвідомлюючи ситуацію, яка склалась у товаристві, добровільно йдуть у відпустки без збереження заробітної плати, згідно Кодексу законів про працю, плануючи її так, щоб не порушувались виробничі процеси у товаристві.

Недоотримання тарифної виручки також означає, що підприємство не може виконати усі заплановані роботи по обслуговуванні газотранспортної системи. Адже недофінансування спостерігається по всіх витратних частинах “Тисменицягаз”.

То ж єдиним виходом, для функціонування газорозподільної системи належним чином, газовики вбачають  у відділенні плати за потужність від загальної вартості газу, а також надходженню від споживачів рівномірних платежів впродовж року.

Наразі ж за графіком скороченого робочого тижня “Тисменицягаз” працюватиме щонайменше до кінця літа.

Читайте також: В Івано-Франківську склад КП “Електроавтотранс” поповнили 4 австрійські тролейбуси. ФОТО 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...