Мед Атлант

“Випадок з затриманням учасника АТО поліцейськими показав, що в державі не працюють механізми адаптації атовців” – асоціація ветеранів АТО

Місцеві атовці занепокоєні ситуацією, яка склалася напередодні з їхнім побратимом. Його дії не підтримують, проте впевнені, що суспільство повинно по-іншому сприймати такі повідомлення у пресі, а правоохоронні структури знати, як реагувати не неадекватну поведінку ветерана АТО.

Мова про інцидент, який трапився вчора, 25 липня, на одній з вулиць міста. Депутат Яремчанської міськради порушував громадський спокій. Коли патрульні намагалися поспілкуватися з дебоширом, то почули у свою сторону ряд нецензурних висловів. Загалом чоловік поводився досить дивно і агресивно. Як з’ясувалося згодом, депутат – ветеран АТО родом з Яремче Андрій Стельмащук.

У “Яремчанській регіональній спілці ветеранів АТО” дії поліції не підтримують, а саме те, що про конфлікт вони донесли в маси. Голова спілки Володимир Губарчук вважає, що замість “шоу”, поліція мала б знати, як поводитися в такій ситуації.

Повний текст заяви “Яремчанської регіональної спілки ветеранів АТО” подаємо без правок:

“Поліція організовує «шоу», самопіар і намагається зробити смішним те, що насправді є проблемою, для вирішення якої необхідні в тому числі дії поліції. Сьогоднішня ситуація, яка склалась з нашим побратимом, депутатом Яремчанської міськради Андрієм Стельмащуком – яскравий приклад того, як через бездіяльність та байдужість влади, бійці АТО з психологічними проблемами не отримують допомоги, а лише стають приводом для насмішок і цькувань.

Для багатьох російсько-українська війна стала буденністю, героїчні загибелі бійців – простими нещасними випадками, психологічні проблеми учасників АТО – непотрібними клопотами та приводом для насмішок. А чи не щодня, з фронту додому повертаються бійці, які не розуміють як забути пережитий страх і жити далі. Одним вдається швидше та простіше повернутись до нормального життя, інші ж переживають складні психологічні розлади, яких в нашій державі, на жаль, позбутись ніде.

Через відсутність належних реабілітаційних центрів, з фаховою допомогою медиків та психологів, учасники АТО, які після років на фронті, переживши втрати побратимів змушені самотужки долати наслідки війни, що відображаються на їх здоров’ї. Свідченням цього є сьогоднішній інцидент з Андрієм Стельмащуком, який поліція перетворила у «шоу», не надавши допомоги бійцю.

Андрій Стельмащук вже проходив курс лікування, але державна медицина не приділила проблемі належну увагу: лікарі повинні були б спостерігати за ним і в відповідний момент надати допомогу.

Такі інциденти, які часто трапляються серед бійців АТО – наслідки перебування у постійному стресі, коли хлопцям приходиться лише надіятись, що завтрашній день настане, що вони залишаться живими і ще хоч раз побачать своїх рідних.

Держава, яка відправляє хлопців на війну, деяких навіть пов’язуючи в наручники, мала б брати на себе повну відповідальність за їх здоров’я. Але у нашій країні, до них просто обертаються спиною. Так сталось із передачею бази НБУ «Прикарпаття» на баланс області для створення там реабілітаційного центру для учасників АТО, за що, до речі, активно боровся Стельмащук і вся Яремчанська регіональна спілка ветеранів АТО. Влада просто проігнорувала можливість створити умови для реабілітації атовців, не прийняла готову сучасну базу, яку їй віддавали безкоштовно.

Прикро усвідомлювати те, що ні правоохоронні органи, ні влада не надає жодної допомоги людині, яка цього потребує, не входить у становище сімей, у яких проживають бійці, натомість перетворює психологічне загострення на «комедію» та привід для чергового скандалу.

Насправді ж, психологічні розлади бійців АТО – це соціальна проблема, яка зачіпає кожного українця. Не будьмо байдужими, ми повинні докладати зусиль для того, щоб дати можливість хлопцям відновити здоров’я після війни, пройти належну реабілітацію, і не допускати схожих ситуацій!”

Підтримали своїх побратимів і члени асоціації учасників  і ветеранів АТО Івано-Франківська, додавши, що в державі досі немає механізмів адаптації бійців, які повернулися з фронту.

“Вчорашній випадок показав, що поліція просто не знає, як себе вести з ветераном, який поводиться неадекватно, медики також не можуть насильно забрати людину в лікарню. Виходить замкнутий круг”, – коментує секретар асоціації учасників та ветеранів АТО Андрій Фармуга. 

Керівника Яремчанського осередку «Державна Ініціатива Яроша» Сергія Петров каже, що Стельмащук з загостреними почуттями та певними психічними розладами часто дописував у фейсбук про різні події, які, на його думку, потребували негайного вирішення з боку влади.

“Після повернення з зони бойових дій у нього вже були певні психічні зриви, але після надання медичної допомоги ставало краще і він поводився адекватно. Проте останні кілька тижнів, читаючи його дописи у соцмережі, можна було помітити певні відхилення… Так одного разу він написав, що його переслідують ФСБ і хтось хоче вбити…”, – коментує Петров. 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...