Мед Атлант

Українців зобов’язали ставити лічильники тепла та води

Петро Порошенко підписав закон, згідно з яким українці зобов’язані ставити у своїх помешканнях лічильники обліку тепла і води.

У законі йдеться, що обов’язково мають бути оснащенні лічильниками всі будівлі, приєднані до зовнішніх теплових мереж, мереж гарячого та холодного водопостачання, інформує прес-служба Президента.

Їх потрібно встановити до 1 жовтня 2018 року (для житлових будинків) або до 1 жовтня 2017 року (для нежитлових будівель). Цим повинні займатися комунальні служби.

“Оператор зовнішніх інженерних мереж не менш як за два місяці до встановлення вузлів комерційного обліку повідомляє власників (співвласників) будівлі про намір встановити такий вузол, вартість такого встановлення, розмір та порядок сплати передбаченого цим Законом внеску за встановлення вузла комерційного обліку. У разі якщо протягом двох місяців з дня отримання повідомлення власник (співвласники) не повідомив оператора зовнішніх інженерних мереж про намір погодити з ним відмінні від запропонованих умови встановлення вузла комерційного обліку або про намір самостійно обладнати будівлю вузлами комерційного обліку в установленому законодавством порядку”, — йдеться у законі.

Натомість багатоквартирні будинки повинні встановити індивідуальні прилади обліку або прилади-розподільники показників споживання теплової енергії. Це мають зробити до 1 жовтня 2018 року (для нежитлових будівель з кількома споживачами — до 1 жовтня 2017 року).

Також забороняється приєднання до мереж нових будівель, які не обладнані зазначеними вище лічильниками.

Розрахунки за комунальні послуги будуть здійснюватися виключно на підставі даних комерційного обліку, що гарантує доступ до таких даних для споживачів.

Читайте також: Постачальники послуг за власні кошти встановлять будинкові лічильники тепла і води

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...