Мед Атлант

Політологи склали рейтинг найкращих і найгірших обласних керівників

Комітет виборців України склав «Рейтинг діяльності голів ОДА в І півріччі 2017 року». 

У першій п’ятірці рейтингу — голови Харківської, Тернопільської, Закарпатської, Кіровоградської та Донецької обласних державних адміністрацій.

Очолила рейтинг, як і за підсумками І кварталу цього року, голова Харківської ОДА Юлія Світлична. Експерти відзначили ініціативи голови ОДА щодо підвищення зарплатні на промислових підприємствах області. Також значну увагу було приділено контактам із закордонними партнерами.

На друге місце з четвертого піднявся голова Тернопільської ОДА Степан Барна. У І півріччі цього року в регіоні мало місце зростання рівня промисловості. Так, індекс промислової продукції у січні-травні 2017 року порівняно з січнем-травнем 2016 року становив 106,8%. Експертами також було позитивно відзначено реалізацію інфраструктурних проектів області.

На третє місце з п’ятого піднявся очільник Закарпаття Геннадій Москаль. На думку експертів, голова ОДА продемонстрував високу здатність до вирішення кризових ситуацій в області та загалом контролює ситуацію в регіоні.

Очільник Кіровоградської області Сергій Кузьменко втратив одну позицію та посів четверте місце у рейтингу. У І півріччі 2017 в області зафіксовано суттєве зростання темпів промисловості — на 10,8%. Загалом за темпами зростання промисловості область є однією з перших в Україні. Область також посідає лідируючі позиції за темпами будівництва (1-ше місце в Україні).

Замикає п’ятірку лідерів очільник Донецької області Павло Жебрівський, який за підсумками І кварталу посідав друге місце. Як один з плюсів у діяльності голови Донецької ВЦА експерти назвали успішну ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації в Авдіївці.

Середній результат (верхня частина) продемонстрували Сумська, Вінницька, Чернігівська, Житомирська, Миколаївська, Львівська та Дніпропетровська області. Нижня частина “середняків” — Київська, Одеська, Луганська, Запорізька, Хмельницька, Херсонська та Полтавська області.

Місця наприкінці рейтингу посіли Івано-Франківська (Олег Гончарук), Чернівецька (Олександр Фищук), Рівненська (Олексій Муляренко), Волинська (Володимир Гунчик) та Черкаська (Юрій Ткаченко)області. На думку експертів, керівники областей, які посіли останні місця у рейтингу, перебувають у зоні “ризику” та найближчим часом можуть втратити свої посади, якщо суттєво не покращать результати.

Аутсайдер за підсумками рейтингу першого півріччя – керівник Черкаської області Юрій Ткаченко — опустився у порівнянні з попереднім дослідженням на 3 позиції.  Експерти відзначили проблеми області в питанні подолання корупції.

Яка була методологія дослідження? Оцінка складалася з двох компонентів: показників соціально-економічного розвитку регіону та результатів опитування експертів. Всього було оцінено показники соціально-економічного розвитку за 5 напрямками: розвиток промисловості, сільського господарства, темпи будівництва, експорт-імпорт, рівень доходів населення. Джерелами інформації стали офіційні статистичні дані, інформація, надана ОДА на запит Комітету виборців України, інформація ЗМІ та спеціальні експертні опитування, проведені в межах проекту. Відповіді на анкети надали 213 експертів з усіх областей України.

Читайте також: Журналісти опублікували обіцянки, які політики щороку давали українцям у червні

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...