Мед Атлант

У Франківську волонтерський рух щотижня збирає безхатьків на обід

Щопонеділка о 18.00 на площі Шептицького франківські волонтери організовують безкоштовні обіди для людей, котрі не мають постійного місця проживання.

Метою створення руху, зі слів його ініціатора – 25-річного Андрія, була необхідність у допомозі нужденним. Такі зібрання діють вже півроку, як зазначив хлопець, і не тільки на території Собору Святого Воскресіння, але й у сквері вокзалу. Каже, що вони займаються тільки обідами, а збираються раз у тиждень тому, що частіше бюджет не дозволяє. Загалом, у штаті від 10-ти до 15-ти волонтерів, активних – 5-7.

Організацію харчів забезпечують й інші люди, переважно активні користувачі Фейсбук, підкреслює Андрій. Допомагає матеріально й ГО «Благодійна ініціатива Галичини». Обіди готують волонтерки.

Готуємо «перше», на «друге» – рис, сосиски, підливка, гречка, каша тощо. Щоб було смачно і поживно.

Журналісти інтернет-видання «Місто» побували на одному із зібрань, куди приходять не тільки безхатьки, але й пенсіонери.

Аби уникнути непорозуміння Андрій додає, що навідуються навіть люди похилого віку, котрі мають житло і пенсію, проте у них коштів на прожиття не вистачає. Дехто має фізичні вади:

До нас майже завжди приходить із сумкою пані Марія. У жінки проблеми зі слухом, і треба неабияке зусилля, щоб щось сказати. Так, вона має житло, але ті умови – важкі, а з харчами ще важче.

Проте серед відвідувачів виявилось чимало людей працездатного віку. Деякі поділилися враженнями:

23-річний Максим каже, що таки підробляє сміттярем в одній зі франківських ресторацій, але всю зарплату відкладає на майбутню оренду квартири. Зі слів хлопця, залишилося ще 450 грн.

37-річний безхатько Петро опинився на вулиці близько десяти років тому. Розповідає, що про благодійні обіди дізнався від знайомих. На питання, чому не шукає роботу, відповідає, що боїться зробити перший крок.

Андрій наголошує, що метою проведення подібних заходів є насамперед допомога тим, хто цього потребує. А от чи потребують безкоштовного харчування ті, хто здатен працювати?

Читайте також: В Івано-Франківську розмальовують велетенську писанку заради життя хворих журналістки та хлопчика. ФОТО,

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...