Мед Атлант

В обласному центрі читають вірші Івана Франка просто неба ФОТО

У неділю, 27 серпня, в Івано-Франківську відбулися щорічні традиційні «Франкові читання» просто неба.

Читання розпочалися о 12 годині біля пам’ятника Івану Франку. Тут всі бажаючі мали змогу продекламувати вірші та зачитати улюблені рядки його творів. Долучились до читань також міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, один з провідних акторів драматичного театру імені Івана Франка Олексій Гнатковський, франківська письменниця Ольга Деркачова, актриса та співачка Галина Баранкевич, письменник Степан Процюк.

Звучали вірші Франка також іноземними мовами. Учні франківської школи №5 зачитали їх англійською та німецькою мовами.

«Для нас дуже важливо відзначати цю річницю Івана Яковича Франка. Адже ми єдине місто в світі, яке  назване в його честь. Будь-які дискусії про перейменування міста є неприйнятними – це моя публічна позиція. Назва «Івано-Франківськ» відображає сьогодні, хто тут панує. А панують тут українці», – сказав міський голова Руслан Марцінків, який зачитав вірш циклу ”Веснянки”.

«Для мене Іван Франко – це перш за все науковець, якого я відкриваю з кожним роком. Таке враження, що дорослішаю я і десь  по-новому розумію те, що написав Франко. Для мене Франко – це автор «Зів’ялого листя»,  автор «Каменярів». Для мене Франко – автор неймовірних поем, неймовірних драм. Дуже добре, що у нас Франко. І я щиро вірю, що він буде з нами – поки будемо ми», – зазначила доктор філологічних наук, письменниця Ольга Деркачова.

Також сьогодні відбулося нагородження переможців відкритого щорічного літературного конкурсу есе «Мій Франко». Есе повинні розповідати про Франка, про його світосприйняття або ж про творчість Каменяра.Цього разу конкурс присвячений 161-й річниці від дня народження великого Каменяра. Тому есе повинно було складатися зі 161 слова. Як розповів організатор конкурсу, голова «Громадського інституту аналітики» Віталій Перевізник, кращі з них обирало компетентне журі. Голова журі –Ольга Деркачова.

Цьогоріч переможницею конкурсу есе стала Юлія Сипайло із Дрогобича. За свою роботу вона отримала приз від організаторів – планшетний комп’ютер.

Довідково: саме 27 серпня 1856 року у селі Нагуєвичі Дрогобицького повіту (сьогодні Львівська область) з’явився на світ майбутній великий письменник Іван Франко. Цього року відзначають 161 рік з Дня народження Каменяра.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...