Мед Атлант

Обличчя війни. На Івано-Франківщині знімуть фільм за участю прикарпатських бійців АТО

На Прикарпатті кіностудія імені О. Довженка та учасники АТО Івано-Франківської області зніматимуть фільм про війну. Головні ролі у фільмі зіграють бійці та місцеві актори.

Голова Івано-Франківської обласної громадської організації воїнів АТО Роман Парцей розповів МІСТУ, що спершу ідея фільму зародилась у режисерів кіностудії імені О. Довженка. Пізніше учасники АТО приєднались до роздумів та вже спільно змінювали і “відшліфовували” ідеї.

Ми годинами сиділи і все редагували. Ми бачимо по-іншому, ніж пишуть режисери. Вони ж там не були і того не знають, – зазначає Роман.

Акторами фільму виступлять прикарпатські учасники бойових дій на сході. Більш важчі ролі гратимуть франківські актори. Роман Парцей також розповів короткий сюжет фільму:

Військові тягнуть пораненого і ховаються у хатині, де проживає старенький дідо. Він пережив часи Другої світової війни. Біля його ліжка фотографії дружини, дідо дивиться на ті світлини, згадує жінку і думає: “Колись всі дружньо воювали проти німецьких загарбників, а зараз один проти одного, братовбивча війна, чому ж так сталось?”. А хлопці поранені, в засаді чекають і складають план. Вони хотіли використати проти ворогів гранату, яку раніше бачили в хатині, однак, тепер її знайти не вдалось. Гранату забрав старенький. Він вдягнув свою військову форму, медалі, взяв гранату і в танку себе підірвав. Коли підривав, то згадував загиблу жінку і помирав, промовляючи до неї слова: “Зараз ми, Галинко, з тобою зустрінемось”. Коли бійці вийшли у двір, то побачили вже тільки підірваний танк.

Для такого сюжету необхідна велика сума коштів. Учасники АТО сподіваються, що з міського та обласного бюджету їм виділять по 50 тисяч гривень, а решту коштів – від бійців та кіностудії.

Всі частково вкладаються у фільм. Ми робимо все разом, – відзначає Роман.

Назви фільму поки немає, хоча версій було достатньо. Роман Парцей виділяє дві – “Дідова хата” або ж “Україна єдина”. Робота над розробленням сюжету та вибору локацій триває уже більше чотирьох місяців. На початку вересня приїдуть декілька режисерів та розпочнуть перші зйомки.

Читайте також: У Франківську “Творча криївка” презентувала мультимистецький проект “Маки”. ФОТО/ВІДЕО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...