Мед Атлант

Наслідки негоди: хто з франківців зможе отримати грошову компенсацію

Вчора, 3 вересня, після проливного дощу за кілька годин затопило ледь не весь Івано-Франківськ. Зокрема, через зливу підтоплено безліч будинків, а деякі франківці вночі залишились без даху над головою. Чи повинна влада компенсувати завдані збитки та хто з постраждалих зможе отримати компенсацію, дізнавались журналісти МІСТА.

У мережі фейсбук люди досі продовжують ділитись світлинами з наслідками негоди та звертатись за допомогою. У франківських багатоповерхівках підтоплені підвальні приміщення, поверхи, квартири та електрощити. Франківець В’ячеслав Багров поширив інформацію у групі “Франківчани” про будинок по вулиці Набережна, 40, де люди позбулись місця ночівлі через затоплені квартири від 9 до 4 поверху. Причина – не перекритий дах.

З такою ж проблемою зіткнулись мешканці квартир по вулиці Мазепи, 173, корпус 2. У групі “Франківчани” Зоя Волошина повідомила, що жителі неодноразово звертались до ЖЕО та депутатів, однак, ніхто дах так і не відремонтував. Вчора вода текла по стінах, сходах та електричних проводах. У коментарях до запису жителі будинків по вулицях Мазепи, 177, Шевченка, 1, Целевича, 1а, Тролейбусна, 13 та Хоткевича, 83 скаржились на такі ж затоплені під’їзди.

У групі “Комуналка ІФ” франківець Ігор Дидик опублікував відео, як вода затопила не тільки сходи та стіни, а ще й електричний щиток.

Галицька145 зараз 3й поверх (відповідь жека..!!!…"гремить неможем нікого прислати…-ви не один будинок який …"(((((( а якщо замкне 3 фази то…….

Опубліковано Игорем Дидыком 3 вересня 2017 р.

Також, за інформацією прес-служби ДСНС в м. Івано-Франківськ, м. Надвірна та м. Яремче було підтоплено близько 50 підвальних (цокольних) приміщень в житлових, адміністративних та комерційних будівлях.

Журналісти МІСТА звернулись до юриста, щоб з’ясувати, чи повинні ЖЕО відшкодовувати людям кошти за завдані збитки. Юрист Руслан Коновал з юридичної компанії “Moris group” пояснив, що закону про відшкодування завданих негодою збитків немає. Тобто це вибір обласної або міської рад, чи виділяти кошти з бюджету на такі ситуації, чи ні. Однак, постраждалі від негоди люди можуть отримати компенсацію, подавши позов до суду. Проте, довести вину ЖЕО буде важко.

Це питання доказовості. Потрібно доводити, що дах був погано перекритий, що потоп трапився саме через бездіяльність ЖЕО. Легко довести, якщо люди раніше офіційно звертались щодо ремонту даху, але на їх звернення не реагували, дах не ремонтували. В іншому випадку – справа важка і довга, – зазначає юрист.

Незважаючи на те, що влада не зобов’язана компенсувати збитки, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків повідомив, що найбільш постраждалим від наслідків негоди, збитки все-таки компенсують.

Керівник управління з питань надзвичайних ситуацій Івано-Франківська Ігор Влізло зазначає, що компенсацію отримають тільки ті франківці, яких обере спеціальна комісія. Процедуру ретельної перевірки та вибору проводять для того, щоб запевнитись у правдивості заявника. Ігор Влізло каже, що буває багато випадків, коли люди пишуть про велику кількість завданих збитків, а насправді їх взагалі немає, або вони виявляються не значними.

Мешканці Івано-Франківська повинні звернутись у 105 кабінет міськвиконкому та написатизаяву про те, що у їх будинку підтоплено підвал, чи квартиру, чи будь-яке майно, перечислюючи всі завдані збитки. Цю заяву направлять в ДСНС і спеціальна комісія виїжджатиме і перевірятиме кожну адресу по заявах. Буває, що пишуть дуже багаті люди. Комісія приїжджає, а там насправді ніяких збитків немає. Ми повинні все перевіряти, – зазначає начальник управління.

Ігор Влізло каже, що з приводу виділення коштів вони звертаються до виконавчого комітету.

Звичайно, що виділяти на сто, ні двісті тисяч ніхто не буде. Люди отримає певну невелику суму, щоб зробити звичайний ремонт пошкодженого майна, – зауважив Влізло.

Компенсацію надають з резервного фонду, у якому передбачено один мільйон гривень на різного виду ситуації.

Читайте також: В Івано-Франківській області вперше за п’ять років перевірять стан забезпечення цивільного захисту 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...