Мед Атлант

Ганьба, а не транспорт. Обласна рада накупила транспорту на майже 5 мільйонів гривень

Упродовж буквально двох місяців Івано-Франківська обласна рада накупила транспорту на майже 5 млн гривень. З «Мерседесів» обласні чиновники пересіли на «Тойоти». І байдуже, що власний комфорт посадовці поставили вище за суспільні потреби.

Теперішній транспорт керівництва обласної ради – це ганьба, – така фраза заступника голови облради Остапа Дзеси стала каталізатором «новітніх» автозакупівель обласної ради.

На початку червня під час засідання постійної комісії облради депутати розглянули план фінансово-господарської діяльності автопідприємства Івано-Франківської обласної ради на 2017 рік. Йшлося про те, що планують придбати автомобілі «Toyota Camry», «Toyota Highlander» та автобус «Neoplan».

За словами заступника голови облради Василя Гладія, «Мерседеси», на яких раніше їздила обласна рада, дорогі в обслуговуванні та споживають багато пального. Чи так це насправді?

«МІСТО» проаналізувало витрати автопідприємства обласної ради за допомогою єдиного порталу використання публічних коштів Еdata.

З початку минулого року і до середини липня цього автопідприємство витратило майже 840 тисяч гривень на пальне.

На запчастини, акумулятори, шини, колектори, фільтри, бензонасос, автомобільні килимки, автомагнітолу, двигун внутрішнього згоряння, запчастини до автомийки упродовж півтора року пішло трохи менше ніж 500 тисяч гривень.

Техобслуговування автомобілів, тонування скла, чистка салону, ремонт кондиціонера обійшлися майже у 186 тисяч гривень.

За транспортні послуги автопідприємство заплатило неповних 15 тисяч гривень. Імовірно, йдеться про оренду транспортних засобів для перевезення. І це – важливий показник, адже слугує одним із аргументів необхідності купити власний транспорт.

Крім того, підприємство оплачує відрядження, повертає кошти за пальне, витрачене у відрядженні, стоянку, потрохи купує меблі й навіть тенісний стіл. Мабуть, садить клумби, бо купує ґрунт, квіти та підживлення. Звісно ж, підприємство витрачається на страховку та комплектацію аптечок.

За рахунок оновлення автопарку обласні чиновники планують економити на двох найбільш витратних статтях – пальному та ремонті. Проте вже перша цьогорічна закупівля поставила під сумнів заявлені наміри.

Сумнівні тендери

1 січня цього року комунальне підприємство Івано-Франківської  облради уклало угоду з ТОВ «Класик-авто» на постачання семимісної автівки «Toyota Highlander» вартістю 1,05 млн грн.

Але договір розірвали через виявлені порушення під час закупівлі. Зокрема, у технічних вимогах комунальне підприємство вказало конкретну торгову марку автомобіля, деталізувавши технічні характеристики без обґрунтування, що призвело до обмеження конкуренції та дискримінації учасників.

Характеристики у тендерній документації, за оцінкою Центру громадського моніторингу та досліджень, були настільки детальними, що жоден автомобіль, навіть виробництва компанії «Toyota», не міг мати відповідних та скласти конкуренцію на тендері тому, хто згодом запропонує саме автомобіль «Toyota Highlander». У результаті пропозицію учасника торгів ПАТ «Івано-Франківськ-Авто» відхилили, хоч вона і виявилася дешевшою. Підставою для цього була невідповідність технічних характеристик запропонованого ним автомобіля «KIA Sorеnto» технічному завданню тендерної документації. Щодо характеристик автомобіля «KIA Sorеnto», то порівняно з автомобілем «Toyota Highlander», він має потужніший дизельний мотор та майже вдвічі менші витрати пального. Хто там казав про економію?

У червні цього року автотранспортне підприємство Івано-Франківської обласної ради оголосило відразу три аукціони: на закупівлю легкових авто «Toyota Camry» та «Toyota Highlander», а також туристичного автобуса.

За рахунок оновлення автопарку обласні чиновники планують економити на двох найбільш витратних статтях – пальному та ремонті. Проте вже перша цьогорічна закупівля поставила під сумнів заявлені наміри.

4 липня за результатами тендеру обласне автопідприємство замовило у ТОВ «Класик-авто» легковий автомобіль вартістю 792 тис. грн. Фірма доставить автівку «Toyota Camry» 2017 року випуску, яка матиме автоматичну коробку передач, клімат-контроль, кольоровий мультиінформаційний дисплей, аудіосистему з сенсорним дисплеєм, 6 динаміків, круїз-контроль, датчики дощу та світла, передні та задні сенсори паркування, камеру заднього огляду, підігрів передніх сидінь, 6 подушок безпеки, оздоблення сидінь комбінованою чорною шкірою та вставки, що імітують дерево.

Єдиним конкурентом на аукціоні було ТОВ «Сервісний центр «Діамант»», власником якого значиться Павло Волков із міста Червоноград Львівської області. Фірма пропонувала автівку за 800 тисяч гривень – саме такою була очікувана ціна.

Директором та власником івано-франківського ТОВ «Класик-авто» є депутат Вовчинецької сільради Івано-Франківської області, позапартійний Василь Угренюк.

18 липня відбувся аукціон на придбання ще одного автомобіля для керівництва Івано-Франківської обласної ради. Учасники торгів – уже відомі «Класик-авто» та ТОВ «Сервісний центр «Діамант»». Так, якщо першого разу пропозиція «Діаманту» була дорожчою за пропозицію «Класик-авто» на 8 тис. гривень, то цього – на 5,6 тис. гривень: «Класик-авто» пропонувало автомобіль за 1 117 743 гривні, а «Сервісний центр «Діамант»» – за 1 123 360 гривень. Упродовж аукціону жодна зі сторін не знизила ціну ні на гривню, і в результаті торгів переможцем стало ТОВ «Класик-авто».

Обидва учасники подали пропозиції на аукціон 14 липня із різницею приблизно у годину. Цікаво також, що обоє стали уповноваженими дилерами продукції «Toyota» 12 грудня 2016 року.

У вартість закупівлі включено «безкоштовні консультації щодо експлуатації цього автомобіля, регламенту проведення технічного, гарантійного чи поточного обслуговування». До 31 серпня ТОВ «Класик-авто» має доставити автопідприємству обласної ради семимісний кросовер «Toyota Highlander» із клімат-контролем, незалежним регулюванням заднього ряду сидiнь, кольоровим мультиінформаційним дисплеєм на панелі приладів, підсвіткою панелі приладів Optitron, круїз-контролем, датчиком світла, камерою заднього огляду, підігрівом передніх сидінь із регулюванням ступеню підігріву, з сімома або більше подушками безпеки, 6-ступеневою коробкою передач та антиблокувальною системою гальмування з системою допомоги при екстреному гальмуванні.

17 липня відбувся ще один аукціон – на придбання туристичного автобуса «Neoplan N 316-SHD» або його еквівалента. Автопідприємство обласної ради замовило закупівлю на 2,8 млн гривень.

На аукціон подали заявки двоє учасників. Так, Ірина Якубів пропонувала автобус за 1,8 млн гривень, Михайло Скільський – за 2 млн 796 тис. гривень. Першу учасницю тендерна комісія дискваліфікувала, оскільки її пропозиція не відповідала технічним вимогам. Невідповідність, яка одразу ж кидається у вічі – учасниця заявила про автобус 1998 року випуску, тоді як у тендерній документації значився 2004 рік.

Однак і пропозиція Михайла Скільського не зовсім відповідала початковим вимогам.

Так, згідно з початковим варіантом тендерної документації, автобус мав перебувати в Україні не довше ніж 4 роки, мати висоту 3150-3250 мм та масу 13 000-14 000 кг. Після внесення змін до тендерної документації замовник зазначав, що автобус мав перебувати в Україні не довше ніж 5 років, висота зазначалася уже 3250-3650 мм, а маса – 12 000-13 000 кг. Саме під такі характеристики «вмістилася» пропозиція Михайла Скільського. Адже запропонований ним автобус має висоту 3620 мм, масу – 12 400 кг, і в Україні перебуває 5 років. Збіг?

Очільники профільних комісій обласної ради визнають, що за ці кошти можна було «купити багато». Однак вважають, що й автівки придбати було потрібно. Тим паче, що область може собі це дозволити.

Михайло Скільський є директором підприємства ТОВ «АТП-12629», яке займається пасажирськими перевезеннями в Івано-Франківську. Також він значиться серед співзасновників ГО «Прикарпатська асоціація автомобільних перевізників».

Тим часом на сайтах із продажу авто «МІСТУ» не вдалося знайти аналогічної пропозиції. Проте за «Neoplan N 316» 1999 року випуску із меншим пробігом просять трохи більш ніж 1 млн гривень. А такий самий автобус 2000 року випуску коштує 1,2 млн гривень.

Чи можна було купити транспорт дешевше? Експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» прослідкували за придбанням автомобілів органами місцевого самоврядування. З результатів моніторингу виходить, що деякі міські ради та державні підприємства купують вдвічі дешевші легковики.

Суб’єкт нагляду (замовник) Рік Предмет закупівлі Ціна договору (грн)
Чортківська міська рада Листопад-2016 Автомобіль «Hyundai Tucson» 725 400
Управління міського господарства Мукачівської міської ради Листопад-2016 Автомобіль «Fiat Doblo Combi Maxi» 462 300
Долинська міська рада Березень-2017 Автомобіль «Hyundai Creta» 553 900
Виконавчий комітет Хустської міської ради Червень-2017 Легковий автомобіль «Škoda Octavia A7 Ambition» 1.4. TSI 539 247
ДП «Івано-Франківський лісовий селекційно-насіннєвий центр» Червень-2017 Автомобіль «Renault Duster» або еквівалент 553 210
Державне підприємство «Болехівське лісове господарство» Травень-2017 Автомобіль «Renault Duster» або еквівалент 583 900

Звідки гроші?

Ще у вересні минулого року обласна рада дала дозвіл на продаж з аукціону трьох своїх автомобілів: «Mercedes-Benz Е-280» 2007 року випуску, «Mercedes-Benz Е-320» 2000 року випуску, «Daewoo Lanos» 2007 року випуску.

За словами директора обласного автопідприємства Руслана Пилюка, «Ланос» продавати передумали, бо «на чому тоді їздити». «Мерседеси» двічі намагалися продати через Прикарпатську універсальну товарну біржу, а зрештою виставили на аукціон через СЕТАМ. Тож якщо спочатку за один «Мерседес» хотіли 143 тис. гривень, а за другий – 341 тис. гривень, то у результаті всієї історії з продажем ціна першого впала до 122 тис. гривень, другого – до 272 тис. гривень. Фактично, за два автомобілі вторгували майже 400 тис. гривень. Три «Тойоти» та один «Неоплан» сукупно коштують трохи більш ніж 4,7 млн гривень.

То звідки кошти?

Ні на останній, ні на кількох попередніх сесіях обласної ради про придбання автомобілів не йшлося. Ба більше: хоча на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу депутати розглянули питання про план фінансово-господарської діяльності автопідприємства Івано-Франківської обласної ради на 2017 рік і погодили придбання авто, на сесії 30 червня це питання не розглядали і коштів на автівки не виділяли.

Гроші на автотранспорт депутати обласної ради передбачили ще у березні. За 4,5 млн гривень мали купити один автобус.

До керівництва обласної ради, обласної державної адміністрації надходить багато пропозицій від наших установ культури, а саме: обласних театрів, філармонії, інших установ культури і мистецтва; освітянських закладів, спортивних, охорони здоров’я – з пропозицією придбати пасажирський автобус, який би міг обслуговувати тих осіб, що там працюють, навчаються, – зазначив на сесії обласної ради, яка відбулася 10 березня 2017 року, заступник голови обласної ради Василь Гладій. – Є пропозиція внести зміни до Паспорта Програми забезпечення діяльності Івано-Франківської обласної ради, а саме збільшити фінансування на 4,5 млн гривень і придбати такий пасажирський автобус, який буде обслуговувати всі установи нашої області. Ним зможе скористатись будь-хто з установ освіти, охорони здоров’я, культури чи спорту.

Так, за попередньою версією Програми, на оновлення рухомого складу на цей рік було передбачено 300 тис. гривень. І ще понад 3 млн гривень – на виплату заробітної плати працівникам автопідприємства обласної ради, технічне обслуговування автівок, поїздки «керівництва і депутатів обласної ради, керівників виконавчого апарату обласної ради».

Після внесення змін до Програми видатки зросли на 4,5 млн гривень.

За зміни до програми депутати проголосували майже одноголосно: з 72-х 68 були «за», 1 – «проти», 3 не голосувало. Обговорення практично не було.

З цієї нагоди, даруйте, у мене є звернення до нібито бюджетно стурбованих, начебто анонімних політичних спекулянтів, які люблять обклеювати стовпи в Івано-Франківську. Не малюйте, будь ласка, Сича верхи на автобусі й не пишіть, що це для його особистих потреб, – зазначив тоді на сесії голова обласної ради Олександр Сич.

Справді, автобус навряд чи можна вважати необхідним для особистих потреб голови обласної ради. А от «Тойоти» – привілеї для небагатьох.

Що могли отримати мешканці області за 4,5 млн гривень, окрім вартісних автомобілів для обласних керівників?

Очільники профільних комісій обласної ради визнають, що за ці кошти можна було «купити багато». Однак вважають, що й автівки придбати було потрібно. Тим паче, що область може собі це дозволити.

Микола Палійчук, голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків:

В області надзвичайно багато проблем, але в останні два роки надходження до бюджету значно зросли. Тільки за рахунок ПДФО перевиконання становить 5 млн гривень щомісяця. Область отримала субвенцію від держави на соціально-економічний розвиток у розмірі 120 млн гривень. А у фонді регіонального розвитку для Івано-Франківської області передбачено 150 млн гривень. Тож покупка транспорту не позначиться на життєдіяльності області. Купити автобус – це правильне рішення, адже досі ми орендували транспорт на поїздки наших колективів. Думаю, придбання швидко окупиться. Також, наскільки мені відомо, автівки обласної ради були «витратні» у плані пального та ремонту.

Манолій Піцуряк, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики:

Коштів не вистачає ні в області, ні в районах. Потреб є багато, чимало з них уже реалізуються. Скажімо, за гроші з обласного бюджету купують реанімобіль для обласного перинатального центру. Ми багато коштів звідти виділяємо на будівництво та ремонт дитсадків, доріг. А нові автомобілі – це не тільки для голови обласної ради чи заступників, а для спільних потреб. Рішення про придбання автівок було прийняте колегіально депутатським корпусом обласної ради. Ми не такі багаті, щоб купувати дешеве.

Андрій Левкович, голова постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування:

Чи потрібно було купувати нові автомобілі, питайте у тих, хто їх купував. Але не варто пов’язувати це питання з тим, на що можна було б витратити ці кошти.

Василь Мельничук, голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування:

За ці кошти можна було, звісно, перекрити дах якоїсь школи чи зробити ремонт ФАПу. Але, з іншого боку, обласна рада є найвищим представницьким органом місцевого самоврядування в області. А старі «Мерседеси», наскільки я знаю, «брали» дуже багато пального й часто ламалися.

Автор: Оксана ПІЛЯНСЬКА

Стаття опублікована в журналі МІСТО №10

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...