Мед Атлант

На Прикарпатті за тиждень отруїлися грибами 5 дітей та 14 дорослих

В Івано-Франківській області тільки за останній тиждень зареєстровано отруєння грибами у 19 осіб, серед них – 5 дітей віком до 13 років (з них одна дитина до 6 років).

Про це МІСТУ повідомили повідомили в обласному лабораторному центрі.

Повідомлення про нові випадки продовжують надходити.
Всього з початку року жертвами «тихого полювання» стало 25 мешканців Прикарпаття, з них 8 дітей різного віку.
Фахівці лабораторного центру Івано-Франківської області з метою попередження випадків отруєння грибами нагадують мешканцям Прикарпаття основні правила, дотримуючись яких можна вберегтися від отруєння.
Наголошуємо, що при  зборі та приготуванні  грибів, навіть при наявності  знань і досвіду, завжди необхідно дотримуватись  правил.  
  1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які Ви точно знаєте, що вони їстивні.
  2. Гриби, яких Ви  не знаєте, або які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому виді.
  3. Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що біля основи ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.
  4. Коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної в попередньому правилі.
  5. Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте “печериці”, що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстивних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють.
  6. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляду на печериці, пластинки завжди білого кольору. Якщо Ви збираєте для засолення волнушки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов’язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркі, подразнюючі для шлунку речовини.
  7. Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.
  8. Не їжте гриби в сирому вигляді.
  9. Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!
  10. Не збирайте гриби, навіть завідома їстивні, у міських парках, скверах, подвір’ях , а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.
  11. Принесені додому, гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття.
  12. У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покритий слизом.
  13. Гриби повинні бути в день збору, не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.
  14. Утримуйтесь від купівлі грибів  у місцях несанкціонованої торгівлі.
Не давайте гриби особам, які страждають захворюваннями кишково-шлункового тракту. Окремо хочемо наголосити, що страви з грибів не варто   давати дітям до 12 років. 
Рекомендації:  Гриби є продуктами, що швидко псуються, тому їх треба зберігати при температурі не вище 10 град.С і не більше 24 годин.
Прикарпатцям нагадують і основні ознаки отруєння.
Період без прояву ознак захворювання при отруєнні  грибами від 6 до 30 годин. Прояви захворювання починаються раптово. З’являються нудота,  блювота,  сильні болі у животі, пронос зі слідами крові, головний біль, запаморочення, слабкість. Розвивається жовтуха, ниркова недостатність.Не вживайте спиртних напоїв під час вживання грибів, оскільки спирт прискорює процеси всмоктування грибної отрути. Особливо тяжко протікає отруєння у дітей. Основною причиною смерті хворих є гостра печінкова та ниркова недостатність. При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.
Перша допомога: 
        – якнайшвидше промити шлунок;
        – викликати у потерпілого штучну блювоту;
        – терміново звернутися за спеціалізованою медичною допомогою.
Дотримання цих порад вбереже Вас та Ваших близьких від отруєння, наслідки якого можуть бути досить неприємними, а деколи і незворотними! Бережіть своє здоров’я  та  здоров’я своїх близьких! 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...