Мед Атлант

Франківський письменник презентував новий роман про 70-ті роки в радянській Україні

Сьогодні, 10 жовтня, в Івано-Франківському академічному обласному театрі ляльок ім. Марійки Підгірянки відбулася презентація психологічного роману про 70-ті роки в радянській Україні Степана Процюка «Травам не можна помирати» (видавництво «Легенда»).

1970-ті роки. Доба арештів, судилищ, самоспалень… Радянська вла­да, якій зосталося жити два десятиліття, здається могутньою. Дуже мало хто вірить у перспективу її падіння. Незгодні стають жертвами кагебістських провокацій і каральної психіатрії.

Характери в новому романі знаного українського прозаїка абсолют­но різні. Різне бачення себе, різна сила волі, а декотрі з героїв іще й пе­ребувають по різні боки барикад. Персонажі Степана Процюка збірні, узагальнені. Але методи й практики, до яких вдавався, нищачи люд­ську особистість, більшовицький режим, показані з документальною конкретністю.

Цей роман має кілька сюжетних ліній. Він не є легким чи розважальним. Але активно читається, хоч книга вийшла нещодавно. Писав його три роки. Я дуже не хотів, щоб це була антирадянська агітка. Він сповнений суперечностей. Мені довелося проживати життя всіх героїв, — каже Степан Процюк.

Автор зазначив, що у романі є багато російської мови. Але без цього було би неможливо передати всю атмосферу того часу. Додамо, що роман франківського письменника Степана Процюка увійшов до “золотої двадцятки” новинок української прози та поезії, яка була представлена на XXIV Форумі видавців у Львові.

Також сьогодні було презентовано книжку Олександра Палія «Короткий курс історії України» (видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»).

Мені було дуже дивно, що ніхто не намагається пояснити історичні концепти простими словами. Зараз люди не читають великих текстів, інформацію треба подавати лаконічно. Популярно пояснити народу хто він і звідки походить. Також важливо, що у книзі історія доходить до нашого часу. Останній розділ присвячений Революції Гідності, подіям у Криму та на Донбасі.Мені вдалося переконати директора видавництва у своєму форматі. Вже продано 3 тисячі примірників. До року можна вийти на показник 10 тисяч, — Олександр Палій.

У рамках заходу відбувся і показ короткометражного фільму «70-ті» за мотивами роману Степана Процюка «Травам не можна помирати» (режисер — Тарас Бенюк, ідея — Ігор Кравчук).

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...