Мед Атлант

Мешканці й перевізники не домовилися про ціни у маршрутках: тепер вирішуватиме виконком

У міськвиконкомі пройшли загальні обговорення щодо можливого підняття цін на проїзд у громадському транспорті до 5 чи 7 гривень.

Серед присутніх – пасажири загальної і пільгової категорії та перевізники.

Заступник директора транспортного департаменту Андрій Гіглюк зазначив, що попередньо спеціалістами департаменту було зроблено вибірку, за результатами якої встановили, що пільгова категорії пасажирів у громадському транспорті Івано-Франківська становить 40%. Підрахунки були зроблені методом контролю у вибраних маршрутах.

На такі результати один з присутніх у залі висловив обурення, припустивши, що підрахунки є хибними, адже формулу за якими їх проводили присутнім не показали. На це представниця департаменту відповіла, що у формулі присутні розібратися не зможуть, адже вона є складною.

Представник громадськості Володимир Волосянко запропонував перенести слухання, адже великої кількості пасажирів у залі не зібралося і це обговорення можна вважати не репрезентативним, запропонувавши представникам департаменту провести соціальне опитування серед усіх мешканців населення.

Громадський контролер Тарас Грейда запропонував перевізникам здавати автобуси в оренду, адже 10% рентабельність, яку вони оприлюднили на обговорення – це «смішно і не правдиво». Окрім того, висловив пропозицію, аби пенсіонери, які працюють, оплачували проїзд у громадському транспорті за мінімальним тарифом.

Активіст Олександр Давиденко зауважив, якщо вартість проїзду у громадському транспорті підвищать до 7 гривень, то він особисто ініціює розробку додатка по прототипу “бла-бла-кар” за допомогою якого містяни їздитимуть одне з одним приватним транспортом і це буде вигідніше за проїзд громадським транспортом за новими тарифами.

Представник “Корида-транс” каже, що за кілька років ціни на всі послуги та продукти зросли на 50%,

Але чомусь люди не питають про зростання ціни на газ чи хліб, натомість лають перевізників за те, що вони хочуть працювати рентабельно, – говорить він і додає, що лише на їхньому підприємстві не вистачає 40% водіїв.

Громадська активістка Наталія Сербин задала питання до міськради, чому приватним перевізникам не компенсовують кошти на перевезення соціальних категорій населення за рахунок бюджету, а роблять це за рахунок підняття тарифу і відповідно кошти тих, хто платить більшу ціну.

Популізм влади коштує дорогий тим, хто за все платить, – сказала Сербин.

Представниця департаменту на це відповіла, що з такою пропозицію до мера йшли, але він відповів, що механізму такого відшкодування немає.

Скандальний активіст Михайло Бойчук, «Хімік», вважає, що перезвіникам мають компенсувати перевезення пільговиків.

Попри десятки пропозицій і зауважень, про які говорили на сьогоднішніх громадських обговореннях, до чогось конкретного так і не дійшли.

Представники департаменту пообіцяли внести всі пропозиції до проекту рішення, їх прийматимуть до 23 грудня. Після цього рішення ухвалить виконком.

Зазначимо, що мер Івано-Франківська «категорично проти» підняття тарифів на проїзд у маршрутках.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...