Мед Атлант

“Якщо громади не об’єднаються добровільно, то з ними гратися не будуть”, — експерти

 У п’ятницю, 9 лютого, в Івано-Франківську відбулося засідання робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад області.

За словами чиновників, наразі важливим завданням є  об’єднання усіх громад Івано-Франківщини.

Наразі в області є 23 об’єднані територіальні громади і це підходить принципу “кількість-якість”. Сьогодні час диктувати нові завдання. Одне з цих завдань — усунути “білі плями”. Їх є небагато. Це ті відхилення від пропозицій, з якими ми звертатися до Кабінету міністрів, — підкреслив Руслан Панасюк, директор Центру розвитку місцевого самоврядування.

Натомість директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак розповідає, що ті громади, які тривалий час не можуть об’єднатися, все одно змушені будуть це зробити:

Якщо громади не об’єднаються, з ними гратися не будуть. Першими об’єдналися сміливі, потім мудрі, які зрозуміли, скільки дають грошей. А зараз вже громадськість буде вимагати, а потім втрутитися держава. Президент сказав, коли будуть нові вибори до органів місцевого самоврядування, до того часу потрібно добровільно об’єднатися.

Затримкою довгого об’єднання громад, на думку експертів, є людський фактор.

Однією з таких громад на Франківщині є Старолисецька.

Питання децентралізації надто болюче. Для нашої громади воно завуальоване. Зараз боляче говорити, бо моє колеги-сільські голови блокують таке рішення. Це одна з перспективних громад і є досі не з реалізованих, — розповідає сільський голова Старого Лисця Анатолій Лущак.

Принагідно зазначимо, що в перспективним плані територій області ж більше 50 громад.

Читайте також: Тлумацькій ОТГ — рік: які досягнення та бюджет

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...