Мед Атлант

Електронна система “Медікс”в Івано-Франківську: без черг і грошей?

У поліклініках, педіатричних відділеннях та жіночих консультаціях Івано-Франківська впроваджують електронну систему, яка дає змогу записуватися на прийом до лікаря онлайн. Такою ініціативою у місті вирішили боротися з чергами під лікарськими кабінетами. Натомість франківчани обурюються непродуманістю «електронної» реформи. Не зрозуміло й те, на яких умовах місто отримало систему і що має віддати натомість.

У серпні 2017 року керівники 9 медичних закладів Івано-Франківська підписали угоду із ТОВ «Медікс ІТ» про впровадження електронної системи «Медікс».

«Система «Медікс» дає можливість дистанційно записатися на прийом до лікаря, створити робочий кабінет лікаря, електронну карту пацієнта. Згодом додамо функцію електронного рецепта», – каже регіональний менеджер ТОВ «Медікс ІТ» в Івано-Франківську Оксана Луцак.

Після впровадження електронної системи записатися на прийом до лікаря можна кількома способами. Перший – онлайн: після запису пацієнт отримує у реєстратурі чековий талон та йде з ним на прийом у визначену годину. Також можна записатися телефоном. Або ж безпосередньо у медичному закладі, проте тоді не виключено, що доведеться зачекати до визначеної записом години.

Останні два варіанти франківці активно випробовують, і – не менш активно – скаржаться. Так, депутат Івано-Франківської міської ради Сергій Гаєвський у соцмережі поскаржився на міську дитячу поліклініку, що знаходиться на вулиці Тичини. За його словами, додзвонитись туди нереально, а викликати лікаря не вдалося: «Спілкувався з іншими батьками, кажуть, що дзвонили просто під реєстратурою, а там слухавка лежить знята, медичні працівники собі сидять, балакають».

Намагалася додзвонитись у дитячу поліклініку впродовж двох днів, причому набирала дуже інтенсивно. За цей час стан доньки погіршився і ми звернулися до приватного лора. Онлайн-запис – це нове для мене: намагаюся не «підписуватися» на будь-що, не читаючи умов. Раніше, якщо не міг додзвонитися, то йшов у поліклініку і знав, що вистоїш кілька годин, але на прийом потрапиш. А зараз – нічого не знаєш напевне: приходиш, а вільних годин у спеціаліста нема, – обурюється й франківчанка Тетяна.

З огляду на коментарі, які збирають схожі пости у соцмережах, міській владі, а чи й самим медичним установам варто було б передбачити «план В» на випадок виникнення схожих ситуацій.

Що робити людям, які не вміють користуватися онлайн-записом чи потребують невідкладної допомоги медиків – наприклад, приходять до поліклініки із температурою, а там – усі години розписані? Хіба що інтенсивно скаржитися до управління охорони здоров’я. Яке, зрештою, перед впровадженням новації, могло вивчити усі ризики та спробувати їх мінімізувати: принаймні, до початку електронної реформи комп’ютеризувати медичні заклади. Адже для злагодженої роботи системи це дуже важливо.

Де впровадили?

Сама система не потребує додаткової комп’ютеризації, – розповідає «МІСТУ» начальник управління інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради Ігор Попадюк. – Але щоб її робота була ефективною, потрібно, аби кожен лікар мав комп’ютер: тоді він буде бачити, хто записаний на прийом, зможе вносити інформацію до медичної карти.

На комп’ютеризацію, стверджує Ігор Попадюк, міський бюджет наразі не витратив ні копійки: техніку медичні заклади отримують як спонсорську допомогу. За грантові кошти поліклінікам провели й інтернет.

Ми з Андрієм Черніковим подали проект в «Urban Space 100» й залучили 40 тис. гривень на підключення інтернету у педіатричних відділеннях. До комп’ютеризації медичних закладів підключився IT-кластер. Так, у педіатричних відділеннях ми встановили 21 комп’ютер, які надали компанії «Softserve», «Softjourn», «Elex», «Bvblogic». Ще 5 – у міській поліклініці №5 та по одному – у поліклініках №4, 3, 2. Цю техніку надав «Райффайзен Банк Аваль», а чекові принтери поліклінікам подарував Сергій Бойчук, – каже Ігор Попадюк.

Техніки, яку медичні заклади отримують як спонсорську допомогу, недостатньо. Загалом для комп’ютеризації медустанов міста потрібно близько 6 млн гривень. Фінансування цих потреб врахують у бюджеті 2018 року.

На сьогодні система впроваджена у всіх міських поліклініках, – розповів Ігор Попадюк. – Завершуємо підключення педіатричних відділень. Залишається ще три жіночі консультації.

На яких умовах?

На запити «МІСТА» жодна з міських поліклінік не надала копії угоди з ТОВ «Медікс ІТ».

Угода щодо встановлення системи «Медікс» не передбачає витрат коштів державних або місцевих бюджетів, а отже, не підпадає під дію ЗУ «Про доступ до публічної інформації», – зазначили у відповіді на запит «МІСТА» у поліклініках №4, 3 та міській дитячій стоматполіклініці. В інших медичних установах щодо цього пункту просто відмовчалися.

Тим часом, інформація про те, кому, скільки і коли платитимуть мешканці Івано-Франківська за послуги у комунальних закладах, є суспільно важливою.

Ігор Попадюк теж не відразу пригадав, на яких умовах фірма працюватиме з містом. Однак згодом розтлумачив: упродовж трьох років «Медікс» обслуговуватиме поліклініки на пільгових умовах, тобто – безкоштовно. Що буде далі – не прогнозують представники ні міста, ні фірми.

«Умов договору після пільгового періоду немає. Ми не знаємо, що буде відбуватися з медициною через три роки. «Медікс» – це стартап, який вкладає кошти у свій розвиток», – каже Ігор Попадюк.

Це ринок, на якому є конкуренція. Ми зацікавлені в тому, щоб надати послугу якісно і щоб поліклініки хотіли продовжити співпрацю, – стверджує Оксана Луцак.

Звідки тоді кошти на впровадження та трирічне обслуговування системи «Медікс»?

Донором проекту виступила ІТ-компанія «Ві.ай.тек». Це було у вигляді подарунку для одного із засновників компанії, який є уродженцем Івано-Франківська. На встановлення та підтримку сервісу упродовж трьох років буде використано 1,3 млн гривень. Це не грантові кошти, – каже Оксана Луцак.

Тим часом передбачається, що після завершення пільгового періоду фірма отримуватиме 5% від надходжень за платні послуги у медичних закладах міста.

Ми говоримо про платні послуги, перелік яких має встановити МОЗ у рамках медичної реформи, – уточнює Оксана Луцак.

Для чого дублювання?

Електронна новація – хороша ініціатива міської ради, однак не зовсім зрозуміла. На запит «МІСТА» з’ясувалося, що на час підписання угоди із «Медіксом» у міських поліклініках були впроваджені електронні системи «Український медичний офіс» та «УкрМедСофт Поліклініка».

Комп’ютерна програма «УкрМедСофт Поліклініка» впроваджена у закладі орієнтовно у 2000-2001 роках. На обслуговування програми за останні 3 роки поліклініка кошти не витрачала, – йдеться у відповіді головного лікаря міської поліклініки №4 Таїсії Єреміної.

Так, у поліклініках №2, 3, 4 була встановлена програма «УкрМедСофт. Поліклініка», а в поліклініці №1 та міській центральній клінічній лікарні – «Український медичний офіс».

На сьогодні в Івано-Франківській ЦМКЛ програмою «Український медичний офіс» послуговуються 460 користувачів. У програмі зареєстровано майже 100 тисяч пацієнтів і електронних карт. У накопиченій базі даних міститься понад 150 тис. електронних історій хвороб. У міській поліклініці №1 у програмі зареєстровано майже 200 працівників поліклініки та 106 тис. пацієнтів і електронних медичних карт. У накопиченій базі даних міститься понад 1,7 млн електронних талонів про обслуговування пацієнтів, – йдеться у листі розробника системи «Український медичний офіс» Івана Шовгенюка до міської влади.

Чоловік наголошує, що електронний запис на прийом – лише одна із численних функцій «Українського медичного офісу». А увесь спектр можливостей цієї системи не використовувався через неукомплектованість медзакладів комп’ютерною технікою та відсутність адміністративно-управлінського рішення.

Я не знаю можливостей інших програм. Працювали вони безкоштовно чи на платній основі, давали можливість онлайн-запису чи ні, приєднані до національної системи е-Health або ж ні? Але ніхто не перешкоджає іншим фірмам створювати кращий продукт і пропонувати його місту. У цьому випадку нам запропонували безкоштовну систему онлайн-реєстрації, і ми це прийняли, – каже Ігор Попадюк.

Безпека даних

Записувалася з сином на прийом онлайн – зручно, – розповідає франківчанка Юля Гавриленко.

Зрештою, франківчанам не важливо, з якою фірмою співпрацює місто, як за функціональністю відрізняються системи, чому міська влада надала перевагу одному, а не іншому постачальнику і чи були створені рівні умови для всіх учасників ринку. Ключовий момент – новація безкоштовна для міста і має зробити комфортнішим життя його мешканців.

Однак є й інша сторона медалі. Так, «Медікс» чесно попереджає, що у разі непередбачуваних обставин персональні дані можуть стати доступними іншим.

Сторони усвідомлюють, що в результаті збою в роботі Сайту, вірусної або хакерської атаки, технічних несправностей, несанкціонованого втручання третіх сторін та інших форс-мажорних обставин персональні дані Користувача можуть стати доступними й іншим особам. Користувач розуміє і погоджується з тим, що не буде висувати претензій до Виконавця у зв’язку з цим, – йдеться у публічному договорі на сайті «Медікс».

Щоб зареєструватися на сайті і скористатися функцією онлайн-запису, необхідно погодитися з публічним договором – поставити галочку у зазначеному місці. Та чи всі читають договір? Зрештою, мабуть, ще менше людей робить це безпосередньо у поліклініці, де пацієнт мав би надати аналогічну згоду. А кількість користувачів системи «Медікс» цього року має суттєво зрости. Адже днями у медичних установах Івано-Франківська з’явилися оголошення-звернення до батьків дітей до 18 років, у яких франківців просять зареєструватися на сайті «Медікса» до 20 січня.

У публічному договорі зазначено, що персональні дані зберігаються на сервері поза межами України: «Для збереження інформації використовується хмарне середовище, розміщене поза юрисдикцією України».

«Так значно безпечніше, – пояснює Оксана Луцак. – Передавання даних відбувається за рахунок кодування. Усе зашифроване й захищене».

Те, що пацієнт може отримати інформацію про свої попередні відвідини лікаря, уже достатньо для того, щоб зробити висновок про відсутність будь-якої деперсоналізації даних, – наполягає Іван Шовгенюк.

Що за «Медікс»?

ТОВ «Медікс ІТ» – не зовсім стартап. За даними порталу «YouControl», фірму створили у 2013 році і з шести її засновників один прописаний в Івано-Франківську. Це Віктор Сарапін, який вніс до статутного фонду 50 гривень. Він також є співзасновником фірми «Ві.Ай.Тек-Плюс», у якій володіє найбільшою часткою. Двоє інших її співзасновників також з Івано-Франківщини. Проте не відомо, хто саме став донором проекту в Івано-Франківську, адже Оксана Луцак прізвища не пригадала.

Серед видів діяльності ТОВ «Медікс ІТ» – оптова торгівля зерном, деревиною, будівельними матеріалами, складське господарство. Щоправда, основний вид діяльності – веб-портали.

Івано-Франківськ – не єдиний партнер ТОВ «Медікс ІТ». Так, фірма працює з медичними установами Хмельницького та Судової Вишні, що на Львівщині.

Цього року, як і минулого, міська поліклініка №4 заробила приблизно 140 тис. гривень. Тобто, якщо б пільги не було, медичний заклад мав би віддати ТОВ «Медікс IT» щонайбільше 7 тис. гривень у рік за обслуговування. Виходить, можна вважати, що ціна за зручність для франківців не така вже й велика.

Проте в Україні стартувала медична реформа і Кабмін має визначити, які послуги комунальні та державні заклади охорони здоров’я надаватимуть за державний кошт, а які – на основі повної оплати чи співоплати від пацієнтів.

Передбачається також, що у лікарнях рахуватимуть, які послуги надали пацієнтам – лікування, операції, – і виставлятимуть рахунки державі. Чи це також вважатиметься платною послугою, за яку фірма «Медікс» отримуватиме відрахування – невідомо.

Проте можна констатувати, що за три роки фірма, яка працювала на власну промоцію, почне отримувати непогані дивіденди. Однак за цей час у місті може змінитися ситуація на ринку і навіть влада, яка, зрештою, може передумати та залишити компанію з носом. Щоб цього не боятися, треба мати дуже міцні нерви. Або гарантії.

Автор: Оксана ПІЛЯНСЬКА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 14

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...