Мед Атлант

У зловживаннях, які інкримінують керівнику САП, є справа олігарха з Франківська

Протягом останніх тижнів розгорілася справжня війна поміж високопоставленими борцями з корупцією в Україні. Відомо, що детективи НАБУ встановили “прослушку” в кабінеті керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Зібрані факти можуть коштувати останньому посади.

Серед зловживань, які приписують Холодницькому, є й справа аграрного олігарха Олега Бахматюка, який родом з Івано-Франківська, йдеться в статті “Еспресо“.

Кримінальне провадження від 01.06.2017 щодо зловживання службовим становищем службовими особами ДФС України, що дозволило службовим особам підприємства агрохолдінг “Авангард”, беніфіціарним власником якого є Олег Бахматюк, у період з вересня 2015 року по січень 2016, здійснивши ряд фінансово-господарських операцій в межах групи підприємств холдингу, заволодіти 1 155 479 484 грн з державного бюджету України як відшкодування ПДВ. Попередня правова кваліфікація: ч.2 ст 364 КК України.

Олег Бахматюк

Що на плівках: 06.03.2018 Холодницький дає вказівку процесуальному керівнику по справі агрохолдінгу “Авангард” зібрати нараду щодо стану досудового розслідування та, незалежно від результатів наради, визначити підслідність за іншим органом досудового розслідування. При цьому Холодницький зазначив, що йому не важливо, за яким саме. Прокурор відповів, що для цього потрібно буде змінити правову кваліфікацію кримінального провадження та зазначив, що у разі закриття провадження, це буде негативно сприйнято суспільством. На це Холодницький в грубій нецензурній формі повторив свою вимогу не здійснювати процесуальне керівництво прокурорам САП у цьому кримінальному провадженні.

В цей же день Холодницький, на думку НАБУ, продовжуючи діяти в інтересах третьої особи, наголосив своєму заступнику про необхідність термінової зміни підслідності кримінального провадження усупереч вимогам КПК України, зокрема статтям 36 та 216, згідно з якими забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності НАБУ, іншому органу досудового розслідування.

Результат: 06.03.2018. На нараді детективів НАБУ та прокурорів САП вирішено спланувати подальші слідчі дії за результатами ініційованих перевірок, які були зупинені раніше. Проте наступного дня постановою Холодницького визначено підслідність у вказаному кримінальному провадженні за Головним слідчим управлінням Нацполіції.

Подальша доля Холодницького. Чого вимагає НАБУ

Справу Холодницького слухатиме Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів. НАБУ вимагатиме звільнення Холодницького, посилаючись на фактичні данні, свідчення і покази, наведені у дисциплінарній скарзі. Мова про розсекречений 23 березня у встановленому порядку протокол про результати проведення НСРД – аудіоконтроль. НАБУ вимагатиме від КДКП:

  1. Притягнути керівника САП Назара Холодницького до дисциплінарної відповідальності, з накладенням такого дисциплінарного  стягнення, як звільнення з посади в органах прокуратури.
  2. Відсторонити Холодницького від займаної посади до завершення дисциплінарного провадження, оскільки наявним є вплив прокурора, щодо якого проводиться перевірка, на учасників перевірки, а також, оскільки порушення має грубий та очевидний характер і призвело до суспільного резонансу, та завдання шкоди органам прокуратури.

Досудове провадження відкрите щодо можливого вчинення службовими особами САП ГПУ кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368-2 (Незаконне збагачення) та ч. 4 ст. 368 (Отримання неправомірної вигоди) КК України.

Чітких норм щодо того, хто має виконувати обов’язки керівника САП у разі звільнення Холодницького, немає. Теоретично, до того моменту, поки комісія не визначиться з новими кандидатами на посаду і не подасть їх на вибір президенту, керувати має перший заступник голови САП. Але, в принципі, призначити в.о. можуть будь-кого з заступників. Цікаво також, чи захоче Юрій Луценко надати майбутньому в.о. статус заступника Генпрокурора, який мав Холодницький.

 

Читайте також: Екс-міністр екології епохи Януковича володіє дозволами на розробку двох нафтогазових родовищ на території Прикарпаття

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...