Мед Атлант

До Дня матері у франківському садку дітям пропонують виконати пісню про “подерті мамині штани”. ФОТО

Напередодні Дня матері, яке в Україні відзначають у другу неділю травня, в дитячих садочках Івано-Франківська розпочинається підготовка до цього чудового свята.

Діти роблять подарунки для матусь своїми руками, готують сценки, вивчають вірші та пісні про маму.

У деяких садочках до вибору пісень підходять досить “креативно”.  

У соцмережі фейсбук Oksana Vercijyx-galij  опублікувала текст пісні, яку, за її словами “присвятили” Дню Матері в садочку ім.Софії Русової, що на вулиці Василіянок, 28.

Допис викликав неоднозначну реакцію та зібрав чимало обурливих коментарів.

МІСТО звернулося за коментарем до заступниці директора департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Наталії Микули.

Як заступник директора департаменту по змісту освіти хочу сказати, що вся література – за якою ми вчимо дітей у дошкільних навчальних закладах, початковій чи середній школах – має мати гриф Міністерства освіти України. Він свідчить про те, що той вірш, чи та пісня, чи завдання, чи якийсь фізичний дослід, є апробованими науковцями, дослідженими і мають право на те, щоб їх доносили до дітей. Треба спитати керівника цього закладу, де вони взяли текст цієї пісні. Якщо це є якийсь посібничок чи книжка, то щоб назвали їх, щоб ми пересвідчилися, що вони дійсно відповідають науковому обгрунтуванню. Чи це просто хтось з вихователів чи хтось інший собі придумав, – каже Наталія Микула.

За її словами, і вихователі, і вчителі мають право на творчість і на власну думку. Не таємниця, що багато з них є авторами пісень та віршів.

Але при департаменті освіти та науки працює наукова рада в яку подається цей творчий доробок вчителя. І він теж тут аналізується фахівцями, психологами: наскільки тексти відповідають правовим, художньо-естетичним, морально-етичним нормам та цінностям. І якщо він пройшов схвалення наукової ради, то такий текст має доступ до школи чи до дошкільного навчального закладу. Як вчителька української мови та літератури, яка знайома, скажемо, з кращими зразками класики і літератури, то звісно, що цей віршик трохи насторожує. Я розумію, що пісенька має можливо якийсь повчальний зміст. Але якщо є такий модний тренд на “рвані джинси” і діти бачать його в житті, то питати про його позитив чи негатив треба, мабуть, майстрів модної індустрії, – розповіла Микула.

Та додала, що можливо, ця пісня готувалася в сатирично-гумористичному аспекті для якоїсь сценки:

Але я десь схиляюся теж до думки батьків, передусім як вчителька, і як мама, що я хотіла би на День матері почути іншу пісню. Можливо, пісню вдячності за дитинство, за недоспані ночі, за виховання тощо.

МІСТО також звернулося до директорки Івано-Франківської загальноосвітньої школи-садка І ступеня імені Софії Русової Ільків Марії Петрівни з проханням роз’яснити ситуацію з появою такого тексту пісні. Вона підтвердила факт його існування і сказала, що ще не встигла подати текст пісні на наукову раду, але планує це зробити. Марія Ільків відмовилася коментувати по телефону, чому саме цю пісню вирішили обрати для заходу.

Як нам стало відомо, пісню подарувала школі-садку авторка слів і музики Галина Терлецька, яка є бабусею однієї з вихованок закладу.

Як пояснила заступниця директора департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Наталія Микула, департамент готував листа на усі міські заклади освіти в якому вказано, що в закладах не мають права користуватися літературою, яка не має грифу МОН, чи не має погодження наукової ради департаменту освіти чи інституту післядипломної освіти.

Такі листи отримали усі заклади. І вони повідомлені, що “займатися самодіяльністю” не можна. Бо це діти. І те, що ми, як педагоги, їм доносимо, має нести науковий, пізнавальний, художньо-естетичний, моральний рівень. Те, що бабуся подарувала – не означає, що цю пісню можна вчити. Багато чого можуть бабусі подарувати, але хто перевіряв цю пісню? Освітній процес має бути регульованим, – каже Наталя Микула.

За її словами, у цій ситуації батьки виступили “лакмусовим папірцем”: якщо вони висловлюються проти вивчення такого тексту- значить з ним щось не те.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...