Мед Атлант

“В області немає поганих інтернатів. Є добрі і дуже добрі”, – директор Снятинського психоневрологічного диспансеру

Сьогодні, 27 квітня, депутати Івано-Франківської обласної ради обговорили реформи інтернатних установ на виїзній сесії обласної ради у Снятині. Директор департаменту соціальної політики ОДА Володимир Корженьовський доповів про реформування та вдосконалення роботи інтернатних установ області.

За словами Корженьовського, станом на 1 січня в області функціонує 8 інтернатів, в яких проживає 1150 підопічних, з них – 270 діти. З числа вихованців: 67 осіб – діти з інвалідністю, одна дитина-сирота, 46 дітей позбавлених батьківського піклування, 10 – мають одного з батьків та 10 – обох.

У психоневрологічних будинках-інтернатах проживає 528 підопічних, інвалідність яких пов’язана з психічними захворюваннями. З них 160 визнані недієздатними.

Нагадаємо, депутати відвідали найбільший психоневрологічний диспансер в області. Також, перед початком сесійного засідання , обранці навідались й до творчих діток Залучанського будинку-інтернату.

Тож, розглядаючи питання, не оминули увагою ці установи.

Те, що ми бачили – одні з кращих інтернатних закладів України. Хочу відзначити тих волонтерів і благодійників, котрі допомагають. Їхній внесок неоціненний, – підкреслив Сич, а зал подякував волонтерам оплесками.

Натомість, депутати підмітили деякі проблемні нюанси у Залучанському дитбудинку. До прикладу, діти на візках не мають можливості пересуватись територією закладу. Для них немає ліфту, а подвір’я зовсім не облаштоване для візка.

При наступному виконанні обласного бюджету департаменту фінансів варто dрахувати пропоpицію щодо облаштування подвір’я цього дитячого інтернату, – підкреслив голова обласної ради Олександр Сич.

Своїм досвідом реформування закладів соціального спрямування приїхали поділитися й партнери з Румунії. Передусім, порадили, аби інтернати функціонували як заклади сімейного типу. Пацієнти мають жити у комфортних сімейних умовах та відчувати себе, як в родинному колі.

Мені приємно констатувати, що в області немає поганих інтернатах. Є добрі і дуже добрі. Але слід зупинятись на проблемах. У Франківському та Коршівському геріатричних інтернатах слід робити ремонти, у Коломийському дитячому – бракує прального відділення, Залучанському потрібна реконструкція другого поверху під спальні. Практично в кожному інтернаті слід облаштувати ігрові та спортивні майданчики, – зазначає директор Снятинського психоневрологічного диспансеру Дмитро Дякур.

У Снятинському дитячому будинку-інтернаті виявили кімнати, від підлоги до стелі заповнені благодійною допомогою. ФОТО

Дякур також підкреслив, що в комунальних закладах лікуються та проживають люди з усієї України та навіть іноземці. Натомість, усе фінансове навантаження лягає на плечі обласної казни. Директор акцентує на важливості, для повноцінної роботи інтернату, співфінансування із державного бюджету.

Як підсумок, Олександр Сич дав місяць директору департаменту соціальної політики, аби подати сформований перелік невідкладних робіт для покращення усіх інтернатних установ області.

Читайте також: Депутати визначились, як розвиватимуть соціальну політику області

Снятинський дитячий будинок-інтернат планують закрити. Працівники проти

Головне фото ілюстративне.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...