Мед Атлант

Умови для отримання субсидії кардинально змінилися

Уряд вніс ряд змін до чинних правил надання субсидії на житлово-комунальні послуги для населення.

Про це повідомляється на Урядовому порталі.

Передбачається, що вже в наступному опалювальному сезоні відбудеться монетизація субсидій на рівні споживачів і субсидії будуть видавати “живими” грошима. Це означає, що їх отримувачі можуть залишати собі зекономлені в результаті ощадливого споживання кошти.

Відтак, уряд вирішив внести зміни до правил надання субсидій і зробити систему “соціально справедливою”.

Так, при призначенні субсидії враховуватимуть матеріальне становище родини. Якщо у власності сім’ї є автомобіль, якому менше п’яти років — крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення, — субсидію не призначатимуть.

Окрім того, доходи від оренди майна, зокрема, від здачі в оренду квартири, тепер необхідно буде також вказувати в деклараціях про доходи – в новій графі “інші доходи”.

Субсидію скасують, якщо площа квартири власника перевищує 120 кв. метрів, а будинку  – 200 кв. м. (дана норма не стосується дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей).

У випадку безробітних осіб субсидія надаватиметься тим, хто офіційно зареєстрований у службі зайнятості. Тим, хто працює без оформлення  в Україні або за кордоном, органи соцзахисту автоматом рахуватимуть дохід три прожиткові мінімуми – 5286 гривень.

Пропорціонально зменшили норматив електроенергії, яку виділяють на опалення. Соціальна норма на газове опалення буде наближена до реальних обсягів споживання і становитиме 4,5 м3 на 1 квадратний метр площі, електроопалення – 30 кВт/год на 1 квадратний метр площі.

При призначені субсидії на понаднормову площу житла, норма може бути збільшена не більш ніж на 30%.

Окрім цього, змінили правила оформлення субсидії для внутрішньо переміщених осіб. Вони зможуть оформити субсидію без договору оренди житла – лише на підставі заяви і декларації, з вказанням складу домогосподарства.

Субсидію надаватимуть на основі обстеження матеріально-побутових умов. В об’єднаних територіальних громадах матимуть право приймати від громадян документи для оформлення субсидії і передавати їх органам соцзахисту.

Уряд також проведе преміювання домогосподарств за економію ресурсів за підсумками цього опалювального сезону. Як і минулого року, під монетизацію підпадають зекономлені домогосподарствами 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. У грошовому еквіваленті це майже 700 гривень.

Субсидіантам, які економно використовували ресурси, треба так само – до 1 вересня –  подати заяву у місцеве управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.

Читайте також: Як надаватимуть субсидії: франківцям пояснили нововведення. ВІДЕО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...