Мед Атлант

У Карпатах помітили незвичайну гадюку-меланіста

Зважаючи на ранню і теплу весну, цього року раніше, ніж зазвичай, виповзли змії. У тому числі – отруйні. У карпатському регіоні господарює гадюка звичайна. У більшості випадків ідентифікувати її можна завдяки зигзагоподібним  візерункам на спині. Однак серед цих гадюк часто трапляються повністю чорні – меланісти. Одну з таких було помічено на горі Кукул, що розташована на північ від масиву Чорногора, на кордоні між Івано-Франківською та Закарпатською областями.

Чорні гадюки – це змії-меланісти, пояснює Експрес-онлайн Василина Стах, співробітниця кафедри зоології ЛНУ ім. І.Франка, завідувачка лабораторії. – Меланізм – це явище, протилежне альбінізму. Якщо при альбінізмі відсутній пігмент шкіри меланін, то при меланізмі його виробляється забагато. Бувають навіть меланісти, яким надано видову назву. Наприклад, пума – це меланіст ягуара.

Науковець наголошує, що незважаючи на чорне забарвлення гадюки, вона не є більш агресивною.

Усупереч розповсюдженій думці, гадюка, хоч і отруйна, не є агресивним видом змій – при наближенні людини вони воліють сховаються або втекти. Якщо її не провокувати, не бити, не загрожувати їй, не підходити близько, першою вона ніколи не нападе, а, навпаки, буде уникати зустрічі з людиною, – каже науковиця.

“Гадюки бувають різного кольору, – долучається Оксана Некрасова, герпетологиня, співробітниця відділу моніторингу та охорони тваринного світу Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України. – Відомо щонайменше сім варіацій забарвлення гадюки звичайної, серед них – сірі з зигзагоподібним малюнком на спині, чорні з таким малюнком або без нього, темно-сірі з чорним черевом, чорні з ледь подібними бурими смугами, є змії з темним чи світлим черевом, також є зовсім чорні гадюки. Колись чорних гадюк хотіли об’єднати в окремий підвид, проте на сьогодні більшість вчених схиляється до того, що чорне забарвлення є однією з форм індивідуальної мінливості”.

Вчені наголошують: при зустрічі із такою змією не слід її боятися чи намагатися вдарити палкою.

Зараз відбувається катастрофа – все, що подібне на змію, люди вбивають, а часто це рідкісні види, занесені до Червоної книги, – каже Василина Стах. – Тому просто будьте уважні, подорожучи у Карпатах.

Автор: Марина МОРОЗ

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...