Мед Атлант

“При надії”: у Франківську презентували книгу про особливі дев’ять місяців для жінки. ФОТО

5 травня в Івано-Франківську презентували  унікальну книгу про особливий стан жінки очима відомих українських авторок – “При надії. Дев’ять особливих місяців”.

Дев’ять авторок – Любов Якимчук, Ірена Карпа, Маріанна Кіяновська, Лариса Денисенко, Галина Петросаняк, Христина Козловська, Ольга Деркачова, Тетяна Мельник, Ірина Шувалова – розповідають свої власні й літературно переосмислені історії вагітності: від загальновідомих двох смужок на тесті, перших рухів, УЗД і до глибоких емоцій та станів, що неминуче проступають, коли жінка вже не одна, а носить у собі цілий новий всесвіт.

Робота над книгою тривала декілька років. Оповідання авторок всі мають по 10 тисяч знаків, але різняться: у когось вони більш автобіографічні, у когось – художні. Та при цьому є дуже схожими за описаними переживаннями.

Було запрошено дизайнерку, яка розробила ілюстрації до кожного тексту.

Про внутрішні відчуття, сприйняття суспільством та літературне втілення вагітності під час презентації говорять співавторки книжки, письменниці Ольга Деркачова та Христина Козловська.

Рано чи пізно така книга мала з’явитися у літературному просторі. Вона дає достатньо гіркоти, радощів. Так як вагітна жінка переживає за цей період найрізноманітніші емоції, так і книга зображає багато всього. Найперше я б її порадила читати чоловікам, щоб зрозуміти свою найріднішу жінку, яка носить під серцем його дитину. Ну і, звісно, всім вагітним жінкам. Щоб вони відчули, що не є самотніми, – розповідає Ольга Деркачова.

“При надії. Дев’ять особливих місяців” можна буде придбати у книгарнях “Є” в Івано-Франківську.

Моїй дочці на час написання книги було півроку. І відчуття були дуже “свіжими”. Я писала в основному про любов, свою особисту історію її розуміння. І про вагітність як один з її проявів, – каже Христина Козловська.

Я була надчуттєво емоційною під час вагітності. Раз їхала в маршрутці до Калуша, зайшов старший чоловік і сказав: “Ця корова могла би поступитися місцем”. Я відповіла: “Я не корова, я – вагітна”. Але місце вступила. І всю дорогу простояла в сльозах. І слухала про те, що “колись жінки і в полі родили”. Загалом різні ситуації були під час періоду вагітності, – додає Ольга Деркачова.

Ольга Деркачова каже, що літературній агенції “Discursus” варто запропонувати чоловікам-письменникам написати версію книги “З надією” і розповісти про свої враження від співжиття з вагітною жінкою.

Думаю, що можна буде дізнатися дуже багато цікавого, – зазначає письменниця.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...