Мед Атлант

“Порто чи Порно Франко”: франківці шоковані фестивалем і звернулися у поліцію. ФОТО/ВІДЕО

В Івано-Франківську з 13 по 17 червня розпочався черговий масштабний Porto Franko. Його грандіозно відкрили на стадіоні “Рух”. Цьогоріч фестиваль викликав особливі обговорення у  мережі. Все  розпочалося у перший  день. На сцені драмтеатру показали виставу “Oh Magic”, в ході якої актори (троє чоловіків та жінка) роздяглися до гола. Та на цьому подібні заходи не завершилися: вчора на Палаці Потоцьких виступив гурт “Хамерман Знищує Віруси”, артисти якого на сцені прикривали лише  статевий орган.  Як то кажуть, на смак і колір товаришів немає. Проте громадськість обурена таким фестивалем, а комусь навпаки події імпонують і показують  сучасне мистецтво. Франківці  уже встигли звернутися до  поліції і поскаржитися на   організаторів заходу.

13 червня в Івано-Франківську виставою “Oh Magic” стартувала театральна програма фестивалю PORTO FRANKO. Балет австрійського хореографа Сімона Маєра за участі чотирьох танцівників, робота та механічного роялю вразив франківців: в ході вистави актори (троє чоловіків та жінка) роздяглися до гола. Наголосимо, що вікове обмеження глядачів було  – “21+”.

Фото: Ростислав Шпук

14 червня на палаці Потоцьких гурт “Хамерман Знищує Віруси” (ХЗВ), які називають себе “найадекватнішим гуртом України”, спільно з китайським хором “Дін-Дон” подарували франківцям шоу. Правда, свої “костюми” гурт створює з підручних матеріалів. Цього разу один з музикантів мав лише панчоху, що прикрила статевий орган, інший прикривався двома картонними коробками.

Фото зі сторінки міського голови

Якщо у  драмтеатрі вистава була закритою і  фотографувати та знімати було заборонено, хоч вмілі франківці знайшлися, то  у палаці Потоцьких,  заплативши за вхід, розважатися міг кожний. Подейкують, що найбільша аудиторія склалася із  молодих осіб у не дуже тверезому стані. Чи були неповнолітні там – залишається здогадуватися.

Та це ще не все. Справа у тому, що Благодійний фонд Олександра Шевченка став активним спонсором фестивалю. Мабуть, сам депутат  не  очікував на такий розвиток подій, про що свідчить його запис у фейсбуці. Пише, що  будуть обумовлювати певні табу на майбутні фестивалі.

Проте це не заважає “свободівцям”, на чолі з  мером, обговорювати і критикувати захід. Більше того, після вчорашньої події  у палаці Потоцьких,  місце  мають освятити. Таке доручення дав міський голова Руслан Марцінків.

Крім того, франківці називають у мережі фестиваль  не “порто”, а “порно”. Також мешканці згадали четверті роковини, коли російські терористи збили літак Іл-76, на якому були 40 десантників та 9 членів екіпажу.

У прес-службі ГУНП в Івано-Франківській області кажуть, що до правоохоронців надійшли заяви  від обурених мешканців та громадських організацій. Правоохоронці зареєстрували  кримінальне  провадження за ч. 2 ст. 296 ККУ (Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку, вчинені групою осіб, з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом,- караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років).

Для прикладу, голова ВО “Голос” Ростилав Гудзінський на своїй сторінці у фейсбук  повідомив, що звернувся до поліції, аби там відкрили кримінальне провадження стосовно останніх подій у місті.

Переглянув виступ гурту “Хемерман Знищує Віруси” , який пройшов в Палаці Потоцьких, що в місті Івано -Франківську в рамках фестивалю “Porto Franko”. Так звані виконавці Володимир Пахолюк та Альберт Цукренко в публічному місці при великому скупченні громадян, у тому числі молоді та неповнолітніх дітей грубо порушували громадський порядок вживаючи у так званій пісні нецензурну лексику (відбірний російський мат). Показували присутнім оголені частини тіла, та непристойні жести і все це відбувалося у четверті роковини загибелі українських військових в збитому російськими окупантами над Луганськом Іл -76. Цікаво, що весь цей шабаш “руского міру” відбувався не де не-будь в Москві чи Луганську, а в м. Івано -Франківську. В діях Володимира Пахолюка та Альберта Цукренко є ознаки кримінального правопорушення передбаченого ст. 296 КК України, у зв’язку із чим я звернувся з заявою про вчинення кримінального правопорушення до поліції. На мою думку таким сумнівним “цінностям”, які пропагують відбірний російський мат та порнографію не місце в Івано -Франківську і це дійство не може називатися мистецтвом.

Співорганізаторка фестивалю Ірина Блехова проінформувала, що директора фестивалю Романа Григоріва викликали у поліцію давати пояснення. Жінка зауважила, що фестиваль не несе християнські цінності.

Також сьогодні  у місті відбулася лекція “Провокативне мистецтво як метод залишатися чесними із слухачами і суспільством”. Її провели Альберт Цукренко і  Володимир Пахолюк – славнозвісний гурт “Хамерман Знищує Віруси” (ХЗВ).

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...