Мед Атлант

Обласна рада вимагає стягнути з РФ кошти за репресії українців

Прикарпатські обранці пропонують судитись з Росією, щоб добитись від Федерації відшкодування для українців, яких через більшовицьку політику було репресовано, які отримали матеріальні чи моральні збитки.

Сьогодні, 22 червня, на сесії обласної ради депутати розглянули звернення облради “Про необхідність судових позовів у міжнародно-правові інституції щодо стягнення з Російської Федерації відшкодування репресованим українцям завданих матеріальних та моральних збитків”.

Депутати хочуть, аби росіяни, за прикладом німців, спатили українцям грошову компенсацію.

Відповідно до рішення уряду Німеччини у 1993-1994 рр. для виплати компенсацій жертвам нацизму в Україні, Молдові, а також у країнах Середньої Азії та Закавказзя було виділено 400 млн. марок. Натомість у 2001– 2006 рр. 468 тисяч людей в Україні отримали компенсаційні виплати у розмірі 881,5 млн. євро. Насамкінець 21 травня 2015 р. німецький парламент ухвалив рішення про виплату “символічної грошової допомоги” обсягом 2500 євро колишнім радянським військовослужбовцям, які перебували в німецькому полоні під час Другої світової війни. Зазначимо, що крім Німеччини виплати компенсацій жертвам нацизму з 1999 р. також здійснює Австрія, – йдеться у зверненні.

Як сказав заступник голови комісії облради з питань гуманітарної політики та свободи слова Сергій Адамович, Росія несе зло і не несе відповідальності за нього. Ініціатором звернення була партія “Свобода”, а слова підтримки висловили й представники “Батьківщини”.

Натомість “Воля” каже, що наразі добитись компенсації від РФ є неможливо. Ольга Галабала запропонувала організувати позови від громадян україни, що зазнали репресій від більшовиків, до національних судів, щоб встановити факт шкоди, а потім позиватися до російської чи європейської феміди.

Після того, як  тоталітарний більшовицький режим вбивав, піддавав тортурам та ув’язнював мільйони українців, депутати вимагають покаяння від Росії. Вищезгадані факти злочинів є загольновідомими та задукоментованими,  тож депутати просять Президента та уряд України розпочати процедуру міжнародних судових позовів щодо стягнення з РФ відшодувань.

Дане рішення постановлено надіслати Президенту України Петру Порошенку та Прем’єр-міністр України В. Гройсману.

Читайте також:  “Вулиця” – найкраща телевізійна програма за версією обласної ради

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...