Мед Атлант

Поблизу Ратуші “захований” ще один спадок Станіславова – Галицька брама

Як писало МІСТО, у центрі Франківська виявили залишки Тисменецької оборонної брами Станіславської фортеці. Археологи продовжують вести розкопки та вивчати мур. До того ж, найвірогідніше, неподалік захований ще один спадок Івано-Франківська – Галицька брама.

Як розповів головний комунальник міста Михайло Смушак, в планах – зробити це місце однією з туристичних цікавинок, інформує прес-служба міського голови.

Є успішні приклади того, що з такими знахідками роблять у європейських містах. До прикладу, у польському Жешові розкопки старого міста збираючи черги з туристів, які хочуть подивитися на залишки старого міста, – каже пан Михайло.

Засновниця ГО “Франківськ, який треба берегти” Марія Козакевич поділилась у соцмережі останніми новинами з місця з розкопок Тисменецької брами.

Маємо сьогодні нових помічників – маленький екскаватор, два перфоратора, кілька лопат – разом, як то кажуть, і Тисменецьку браму легше копати. Вчора археологи копали вручну, щоб дізнатись глибину залягання стіни. Далі постало питання розширити розкопки в боки, для цього сьогодні задіяли техніку, так як потрібно було зняти бруківку і бетонну основу для неї, – переповідує активістка.

Михайло Смушак також поділився однією цікавою деталлю: місто має ще одну браму – Галицьку. Її засипали, коли будували торговий центр біля Ратуші. Проте під насипом вона є.

Коли будемо робити реконструкцію вулиці Галицької Від ратуші до вулиці Дністровської, обов’язково врахуємо археологічні розкопки і музеїфікацію цієї ділянки, – зазначив він.

Комунальник запевняє, це не вплинуь на розпочаті роботи по вулиці Лесі Українки.   Їх завершать згідно плану, але місце для роботи археологів, все ж, залишать.

Читайте також: У Франківську ходитимуть по розпеченому вугіллі, щоб 9-річний Станіслав Фармуга одужав. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...