Мед Атлант

У нас одна вимога: зберегти зелену зону – франківці прийшли у мерію, щоб не дати збудувати дві “висотки”. ФОТО

В Івано-Франківській міській засідає робоча група  разом із заступником міського голови Олексієм Кайдою та франківціями, які проти забудови зеленої зони поблизу школи №24.

Заступник міського голови – Олексій Кайда розповів, що протягом тривалого періоду часу влада не могла знайти підрядника, який збудував би житло для працівників силових структур. Тоді, на ділянці, що належить СБУ,  військовослужбовцям погодилась збудувати житло БК “Вертикаль”.

Знайшли підрядника фірму БК “Вертикаль”, щоб вони проводили підготовчі роботи. Ми повідомили держарахбудконтроль, подали документи і місто Київ зареєструвало, що вони ведуть підготовчі роботи. Після ваших протестів, роботи перевірятимуть, – каже Кайда.

Заступник мера наголошує, що потрібно знайти компроміс. Передусім, завдяки діалогу між забудовником, мешканцями та Службою безпеки України.

Ми не проти, аби 18 членів родин працівників СБУ мають отримати безкоштовне житло. Проте не варто забувати про інші 400 родин, яким це будівництво принесе дискомфорт, – каже мешканець прилеглого до будівництва будинку.

Протестувальники наголошують, що мають лише одну вимогу: зберегти зелену зону. Кажуть, слід надати СБУ не гіршу земельну ділянку, щоб структура могла збудувати житло своїм працівникам.

Кайда каже, що згідно плану, забудовник має залишити клаптик зеленої зони, де можна облаштувати сквер. До слова, на спірній ділянці розміром 0.48 Га. БК “Вертикаль” має намір звести дві десятиповерхові будівлі.

Натомість представник СБУ наголошує, що вони всього лиш виконують розпорядження Кабінету міністрів України.

Кабмін 2016-го року надав дозвіл і вказівку на здійснення забудови даної ділянки. Для того, щоб відмовитись від землі – слід оскаржити рішення кабінету міністрів України, – розповідає силовик.

Він наголошує на важливості забезпечити працівників органу квартирами. Каже, близько 107-ми сімей чекають у черзі на власне житло, а це півтисячі осіб.

Я можу подати звернення до Кабміну, щоб вони повторно розглянули і скасували розпорядження. Але сам я не маю права відмінити постанову, – каже Кайда.

Він підкреслює, що може навіть сьогодні підписати лист на перегляд міністрами постанови.

Люди просять не прикриватися АТОвцями, яким у “висотках” також мають виділити кілька квартир. Мовляв, розпорядження на будівництво з’явилось у 2012-му році, а війна розпочалась у 2014-му. Кайда зазначив, що ніколи не прикривався АТОвцями, а за формулою “10 % квартир для військовослужбовців” на сесії виділяють землю майже для кожної БК.

Представник СБУ наголошує, що для працівників їхньої структури іншого варіанту житла нема, тож силовики не підтримають ідею відмови від будівництва.

Сьогодні інших варіантів не існує. Є тільки ця ділянка, нам більше ніхто не пропонує і не хоче будувати. І в нас є люди, які будуть категорично проти відмовитись від даної ділянки, – каже він.

Заступник мера каже, що розуміє родини службовців, які зможуть отримати квартири вже цього року. Також він зазначає, що працівники СБУ не матимуть більше змоги швидко отримати житло. До того ж, зараз у влади пріоритет – бійці АТО. Тож, саме їм першочергово виділятимуть квартири.

В держбюджеті передбачені кошти для сімей загиблих воїнів та людей з інвалідністю першої групи, а не для представників силових структур, – наголошує Кайда.

Окрім того, він запропонував громаді зібрати 10 мільйонів гривень, щоб провести повну інвентаризацію земель у Франківську та знайти іншу ділянку для силовиків.

Коли ви засилялись, навколо ваших новобудов уже були інші будинки, де мешкали люди. Вони аналогічно могли протестувати, що ви заселяєтесь на місці, де могла би бути зелена зона і сквер, – каже представник будівельної компанії.

Кайда наголосив, що зараз відбувається перевірка документації на дотримання містобудівних норм. Мешканці додали, що подали звернення на перевірку й самих норм.

Тим часом, Кайда доручив підготувати протокольне звернення до Кабміну, яке він сьогодні підпише.  Також Кайда попросив мешканців не блокувати дороги, щоб не створювати дискомфорту мешканцям та гостям Франківська. Людей пообіцяли проінформувати при поступленні дозвільних документів на початок будівельних робіт, тим часом ніякого будівництва не відбуватиметься.

Громада наголосила, що не зупиниться й продовжить будь-якими методами протистояти будівництву. Вочевидь, це не останнє засідання з представниками влади, забудовника та СБУ.

Зразу після засідання робоча група, громада та представники ДАБІ вирушать оглянути скандальну ділянку.

Як писало МІСТО, кілька днів тому на скандальній земельній ділянці біля школи №24, де місцеві мешканці хотіли облаштувати сквер, будівельна компанія “Вертикаль” почала зводити паркан. Аби перешкодити роботам, близько трьох десятків жителів прилеглих будинків перекрили заїзд для техніки будівельної компанії. А вчора, 4 липня, громада блокувала рух на одній з центральних вулиць міста – Галицькій. 

Нагадаємо, на Пасічній франківці борються із забудовником за клаптик зеленої зони. Будівельна компанія “Вертикаль” має намір забудувати землю двома десятиповерхівками. Натомість, мешканці прилеглих будинків проти будівництва, хочуть бачити на спірній території сквер. 

Після буремних громадських обговорень, що відбулись   18  червня, що відбулись  з народним обранцем Андрієм Строїчем та представниками будівельної компанії “Вертикаль,  жителі району прийшли на сесію міської ради. Тоді мер Івано-Франківська Руслан Марцінків підтримав громаду  та ініціював створення робочої групи задля вирішення проблеми. 

Читайте також: У центрі Франківська разом із пенсіонеркою обвалився балкон – жінка в лікарні

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...