Мед Атлант

Блокування дороги Калуш-Миколаїв: люди пригрозили, що не дадуть провести жнива, якщо до них не дослухаються. ВІДЕО

Як писало МІСТО, жителі села Довгий Войнилів Калуського району перекривають дорогу Калуш — Миколаїв, влаштувавши на блокпосту навіть нічне чергування.

Сьогодні, 19 липня, жителі Довгого Войнилова третій день блокують трасу. Група активних мешканців приїхала до Івано-Франківська, щоб зустрітися з керівництвом області. До них вийшла заступниця голови ОДА Марія Савка. 

Перший заступник начальника Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Любомир Семанів зазначив, що ямковий ремонт є неефективним, але наразі це єдине, що вони можуть запропонувати. За його словами, триває тендер на поточний дрібний ремонт цієї дороги. Закінчиться тенедер через місяць.

Щоб робити суцільний ремонт асфальтобетоном треба, щоб були виділені кошти передбачені держбюджетом. Цього року цих грошей немає і не буде. Найгірші ділянки можна відремонтувати так званими “картами” – частина дороги буде ремонтуватися суцільним асфальтобетоном, а решта – ямковий ремонт, – пояснює Любомир Семанів.

Та присутні жителі Довгого Войнилова кажуть, що такий варіант їм не підходить:

Там ями такі, що колеса відлітають у машин. Ви там не були, то поїдьте і подивіться, – почали вигукувати люди.

Заступниця голови ОДА Марія Савка запропонували відправити на місце технічного інспектора від  Служби автомобільних доріг, щоб він дав оцінку стану дорожнього покриття. Та жителі села наполягли, щоб туди приїхав сам заступник начальника САД.

Я не можу належно виконувати свої функціональні обов’язки, бо мушу знаходитися там. У перший день була ситуація, коли агресивно налаштовані водії вантажівок, які третю добу були в дорозі, ледь не задавили наших людей. Хлопці простояли до ранку, але зрозуміли, що їх не пропустять і розвернулися. У людей крик душі. Бо навпроти деяких хат не ями, а вирви. Коли проїжджають лісовози, то ті будинки трясуться. Деякі вже мають тріщини. Люди у відчаї і вони вже не дослуховуються до мене. Ще кілька днів і вони взагалі перестануть адекватно реагувати на будь-які звернення. Пане Любомире, ви мусите виїхати і подивитися, що там робиться, – звернувся староста села Довгий Войнилів Володимир Федьків.

Жителі Довгого Войнилова пригрозили, що не дадуть провести жнива, якщо до них не дослухаються.

Заступниця голови ОДА Марія Савка зазначила, що Любомир Семанів сьогодні їде на сесію в Долину. Після цього на 14.00 год. разом із технічним інспектором САД має приїхати до блокувальників.

Ми поспілкувалися з людьми і дійшли до того, що сьогодні після обіду я з керівниками місцевої філії облавтодору, яка безпосередньо виконує роботи на цій ділянці дороги, виїжджаємо на місце. Люди обурені поганим станом дороги і вимагають її ремонту суцільним асфальтобетоном. Тому вони вийшли на протест. Станом на сьогодні на цій дорозі ми можемо зробити лише ямковий ремонт і місцями – суцільний ремонт асфальтобетоном. Це за рахунок коштів експлуатаційного утримання та поточного дрібного ремонту. Коштів на ремонт всієї дороги суцільним асфальтобетоном немає. При формуванні планів на 2019 рік включимо цю ділянку дороги, якщо “Укравтодор” їх затвердить, то ця дорога ремонтуватиметься у наступному році, – розповів МІСТУ перший заступник начальника Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Любомир Семанів.

Три роки тому місцеві мешканці вже вимагали ремонту дорогу, перекривши трасу Калуші — Миколаїв. Тоді був облаштований блокпост, нічне чергування, а місцеві підприємці навіть взялися годувати учасників акції протесту канапками.

Житель села Довгий Войнилів пан Микола розповів, що після цього дорогу взялися ремонтувати. Але зроблена вона була неякісно:

Постелений асфальт має навіть не п’ять, а три сантиметри. Ця дорога вистояла два роки і зараз на ній нові ями. Навіть до кінця вона дороблена не була. На ямковий ремонт у селі Копанка, про який нам сьогодні говорять, просто встидно дивитися: ями просто засипають сухим щебенем. Тому люди вийшли на дорогу і сказали, що будуть стояти до тих пір – поки не почнуть її робити нормально, якісно.

Староста села Довгий Войнилів Володимир Федьків каже, що передумовою цьогорічного протесту стало те, що дуже якісно було виконано ремонті роботи на ділянці дороги від села Монастирець Львівської області до Довгого Войнилова. Там вона зроблена якісно.

Люди побачили, як дорогу можна зробити і порівняли з тим, що було зроблено у нас. Жителі психологічно не витримали суцільні ями біля своїх будинків і вийшли на дорогу. Ситуація дуже прикра. Я сподівався, що представники влади відреагують ще в перший день протесту. Бо він був дуже напруженим. Я переживав, щоб не було гострих конфліктних ситуацій на дорозі. Адже на неї виходять всі жителі, мабуть, крім старців, які вже не можуть стояти там. Це крик душі, що так чинити з людьми не можна. Звернення з цього приводу до представників влади були неодноразові. Люди хочуть, щоб їх почули. І зробили так, як це має бути, – зазначив Володимир Федьків.

Нагадаємо, що в Довгому Войнилові блокувальники не пропускають вже рейсові автобуси і автівки.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...