Мед Атлант

Гуцульські рекорди: в Татарові аркан танцювали понад годину. ФОТО

Як вже писало МІСТО, з 21 до 29 липня на Яремчанщині проходитиме XXV Міжнародний гуцульський фестиваль.

Цими днями на фестивалі встановили два рекорди України. Перший рекорд – на найтриваліше виконання гуцульського танцю аркан, другий – на наймасовіше частування стравами, приготовленими на вогні.
Танець аркан – це символ гірського життя, тож всі перипетії життя віднайшли своє місце в ньому. Аркан – це істинно чоловічий танок, що символізує братерство та підтримку товариша справа та зліва. Танець може тривати достатньо довго і жоден порядний гуцул не припинить завчасно рухатись, – розповідає координатор Міжнародного гуцульського фестивалю Іван Гаврон.
У карпатському містечку Татарів 65 юнаків та чоловіків змагатись за звання найвитривалішого виконавця традиційного гуцульського танцю аркан. Організатори фестивалю запросили всіх бажаючих відчути дух гуцульського народного танцю та стати у нерозривне коло аркану. Аркан називають символом життя, адже гуцули кажуть, що спочатку в танці потрібно “народитись”, а в кінці разом з мелодією “померти”.
Перші півгодини змагань витримав 31 учасник, а годину змогли танцювати шість учасників.
Найвитривалішими стали лише двоє – 14-річний Олексій та 18-річний Ярослав, вони без перерви танцювали 1 годину та 5 минут. Національний рекорд зафіксували представники Національного рекорду України. Переможці розповідають, що готувалися до встановлення рекорду понад три місяці – тренували витривалість та техніку танцю, адже танок автентичний та виснажливий.

Раніше в Карпатах хлопця, який не вмів танцювати аркан або ж був недостатньо вмілим у мистецтві танцю, молодь не брали до своєї компанії. Більше того, дівчата ніколи б не подивились на такого хлопця і точно знехтували б його залицянням.

Читайте такожТроїсті музики, частування, майстер-класи, танці – гуцули запрошують на тижневий фестиваль. ПРОГРАМА

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...