Мед Атлант

Пішохідна зона, нові меблі та дерева з підсвіткою: останні штрихи реконструкції площі Міцкевича та вулиці Лесі Українки. ВІДЕОСЮЖЕТ

 29 серпня 2017 року було розпочато капітальний ремонт у середмісті Івано-Франківська – на вулиці Лесі Українки та площі Міцкевича. Тривав він майже рік – офіційне відкриття має відбутися 23 серпня 2018 року. Тож вже незабаром Франківськ зможе хизуватися не лише стометрівкою.

Проект був розроблений та реалізовувався на замовлення Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради. Вартість робіт склала 13 мільйонів гривень.

Проект точно найскладнійший з тих, які мені доводилося реалізовувати в цьому місті. Складний він як з технічної, так і з моральної точки зору. До кожної бруківочки, до кожної деталі всі приглядалися, фотографували, “фільми” знімали про те, як все погано робиться. Але все вийшло так – як вийшло, – розповідає директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак.

Тут повністю демонтували старе покриття проїжджої частини та тротуарів, облаштували  комунікації та нову систему водовідведення. Профіль вулиць вирівняли в один рівень, вимостили їх природнім каменем та кількома видами плитки. Крім того, тут з’явилися сучасне освітлення, нові вуличні меблі, засоби організації руху та інші елементи дизайну.
Ці вулиці – ручної роботи. У зв’язку з цим треба по-іншому сприймати часові рамки, в які ми це робили. Наші колеги з інших країн Європи були би вражені, якби дізналися, що за один рік було реалізовано проект реконструкції цих двох вулиць. А по факту: восени мінялися всі мережі, робилися врізки, а реальні роботи по мощенню вулиці були розпочаті десь в лютому. По суті, за шість місяців їх завершили, – каже начальник відділу дорожньої інфраструктури департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою  Мирослав Федорків.
Чи не найбільше галасу в соц­мережах і ЗМІ наробили зрізані липи. Втім, комунальники запевнили, що дерева були аварійними і могли наробити чимало шкоди. На їх місце восени планують висадити 47 нових дерев.
Дерева будуть мати підсвітку з землі. Ми підгледіли такий прийом у Швеції. І вночі дерева будуть смарагдового кольору. Буде дуже гарно!, – додає Мирослав Федорків.
Також в червні цього року на початку Лесі Українки виявили фрагменти Тисменицької брами. В мерії пройшла нарада археологів, краєзнавців, громадських активістів і міської влади, під час якої вирішили продовжити розкопки. Михайло Смушак переконаний, що Тисменицька брама стане в майбутньому ще однією родзинкою цієї вулиці.
За його словами, спочатку передбачалося, що проїзд по вулиці Лесі Українки та площі Міцевича буде дозволено, але обмежено.
Думаю, що ідея повного перекриття є хорошим рішенням. Є пішохідна стометрівка, пішохідна Ратуша. І між ними – ще одна крута пішохідна зона. Ці вулиці оживуть. Набагато приємніше, коли в центрі міста є люди, а не автомобілі, – підкреслив директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак.
Подробиці у відеосюжеті МІСТА:

Читайте такожДо Дня Незалежності у Франківську відкриють кілька капітально відремонтованих вулиць

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...