Мед Атлант

В Івано-Франківську спростовували міфи про Степана Бандеру

22 серпня в Музеї визвольної боротьби м. Івано-Франківська відбулася розмова про Степана Бандеру та міфи, створені довкола його особистості.

Мета заходу – озвучити сутність міфів, створених і в давній час, і в Незалежній Україні, про Степана Бандеру та спростувати їх.

На зустрічі при неформальній атмосфері біля ватри говорили про міф польської влади, створений в 30-х роках, що Бандера був терористом, приченим до вбивства Броніслава Перацького, радянський міф про Бандеру-колабораціоніста, який співпрацював з німцями. Зачепили й про міф Бандеру як розкольника, що виник за кордоном. А також чутки, які виникли в Незалежній Україні, що Бандера до Визвольного руху не має стосунку.

За словами Ярослава Коретчука, причиною міфологізації образу стало те, що Степан Бандера відповідав за величезну організацію українських націоналістів. По-друге, у час Другої світової війни ОУН зуміла зорганізувати загальноукраїнський спротив обом окупантам.

Звичайно, до лідерів, керівників створювали міфи, стереотипи для того, щоб переконати громадян у тому, що це є ворог. У сучасній Україні були створені міфи з різноманітних причин. Найбільша проблема, що їх створювали не фахівці, а публіцисти, які намагалися на основі  вчинку чи дії розвинути якусь цілу концепцію”, – зазначає Ярослав Коретчук.

Писати про вчинки Степана Бандери слід не з погяду сьогодення, а з кута зору тогочасних історичних реалій.

Зруйнувати міфи можна завдяки заходам, що проінформують суспільство про зовсім протилежні речі, які нам нав’язують. І опиратися слід, як вважає Ярослав Коретчук,  на документи, джерельну базу. Тоді багато міфів буде розвіяно.

 

Читайте також: В Івано-Франківську створять Музей-кімнату Євгена Коновальця на однойменній вулиці

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...