Мед Атлант

Лісівники масово заготовляють насіння лісових культур

У Івано-Франківських лісогосподарських підприємствах управління триває заготівля лісового насіння. Виробничо-фінансовим планом на 2018 рік передбачено заготовити 7 772 кг лісового насіння, з якого хвойних порід 2 134 кг, у тому числі ялиці 1 582 кг.

У зв’язку з рясним плодоношенням ялиці завдання з її заготівлі рішенням колегії збільшено до 4 030 кг. Відповідно новий план по насінню збільшився до 10 090 кг. Загалом з початку року лісгоспи заготовили понад 2 000 кг насіння, з яких 114 кг модрини, 678 кг ялини та 37 кг в’яза та ільма гірського. На сьогодні гірськими лісгоспами вже заготовлено шишки хвойних порід, зокрема ялиці, які після розсипання поступають в переробку. На даний час вже отримано 583 кг чистого насіння, – розповідає головний спеціаліст відділу лісового господарства Івано-Франківського управління Костянтин Мельник.

Погодні умови дозволяють заготовити лісівникам та переробити сировину до кінця жовтня, сформувати партії насіння та своєчасно відправити зразки на перевірку посівних якостей лісонасіннєвою лабораторією.

До збору лісового насіння у лісгоспах часто долучаються учні шкільних лісництв. На базі ДП «Солотвинське лісове господарство» інженер з лісових культур Оксана Боднар разом з учнями шкільного лісництва Росільнянської ЗОШ зібрали 50 кг жолудя дуба звичайного.

У роботі лісівникам Коломийського лісгоспу допомагають учні шкільних лісництв на базі Герасимівської, Рудниківської та Сопівської загальноосвітніх шкіл.

Ззбір насіння певних груп деревних порід має свої особливості. Велике насіння бука, дуба, горіха, каштана збирають після його опадання. Найперше опадає порожнє та пошкоджене насіння, дещо пізніше – здорове та високоякісне.

Читайте також: Юні прикарпатські лісівники взяли участь у ХІІ Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...