Мед Атлант

Депутати відхилили законопроект, який би вдосконалив сферу публічних закупівель

Депутати відхилили законопроект, який би вдосконалив сферу публічних закупівель.

Таку інформацію опубліковано на фейсбук-сторінці “DOZORRO”. Законопроект передбачав обов’язкове звітування за закупівлі від 1 копійки, конкурентні процедури від 50 тисяч гривень, запровадження електронних каталогів, можливість для бізнесу виправити помилки в документації та повернути плату за задоволену скаргу.

Та впадати у відчай не варто — вдосконалення у сфері публічних закупівель обов’язково будуть. Можливо, вони матимуть інший номер, але ви їх обов’язково впізнаєте, – зазначено у дописі.

Документ представив заступник міністра економіки Максим Нефьодов, повідомляє 112.ua.

Цим законопроектом ми продовжуємо реформу публічних закупівель, яку ви почали і завдяки їй Україна стала номер один у цій сфері у світі. Ми поглиблюємо реформу і надаємо додатковий доступ малому бізнесу для закупівель. Що означає, що у нас будуть спрощені маленькі тендери? Це значить, що маленькі дрібні підприємці зможуть отримати доступ до закупівель, які раніше були просто кулуарними і віддавались по прямому договору куму, брату чи свату, – зазначив Максим Нефьодов.

Документ передбачає, що у тендерній пропозиції можна буде виправити деякі невідповідності умовам тендерної документації протягом одного робочого дня з моменту, коли замовник розмістив у системі відповідну вимогу.

Необхідність таких змін пояснюють тим, що значна частина найбільш вигідних тендерних пропозицій відхиляється через незначні помилки при оформленні.

Запроваджуються “спрощені закупівлі”. Йдеться про закупівлі, вартість яких дорівнює 50 тис. грн або більше, проте є меншою за 200 тис. грн, а в окремих сферах господарювання – 1 млн на товари та послуги та 5 млн грн на роботи.

Такі норми треба ввести, адже “надпорогові закупівлі” складають лише 15% від загальної кількості, причому більше половини решти проходить у непрозорий спосіб, без використання електронної системи. Окрім того, складно відслідковувати, чи не ділить замовник предмет закупівель на кілька, щоб уникнути “надпорогової” вартості, повідомляє 112.ua.

Законопроект набрав лише 166 голосів, для ухвалення рішення треба було принаймні 226.

Читайте також: Представників ОТГ з Івано-Франківщини вчили здійснювати державні закупівлі. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...