Мед Атлант

Руслан Марцінків розповів, чому важко подолати наливайки

Руслан Марцінків розповів, чому важко подолати наливайки.

У своєму блозі міський голова Івано-Франківська розповів, чому у місті важко подалати так звані “наливайки”. Подаємо текст допису нижче.

“Зараз зайди в будь-який двір і тобі залюбки “здадуть точку”. При чому, не ховаючись і не вбачаючи в цьому щось злочинне. Бо так сьогодні й поставлена ця торгівля, так на неї дивляться ті, хто мав би боротись проти. Але дійсно лякає те, що майже кожен підліток знає, де продають такий алкоголь і що гірше – може його придбати.

Коли в місті з’явилась Муніципальна варта, то одним з пріоритетних завдань для них стала саме боротьба з “наливайками”. З початком рейдів утилізували до півсотні літрів у тиждень і госпіталізовували 3-4 людини за добу внаслідок отруєння. Жертв сурогату помічаєш одразу, адже вони часто втрачають свідомість, а іноді й зір. Тепер тенденція покращилась і за тиждень муніципали в середньому позбуваються від 10-15 літрів безакцизного алкоголю, та й кількість жертв значно знизилась – 2-3 чоловіки за тиждень.

А загалом за цей рік “злили” близько 1200 літрів сурогату. При чому це роблять самі продавці після того, коли їх «застукують на гарячому» і проводять виховну бесіду. Бо інших важелів впливу на ситуацію Муніципальна варта не має. Адже ні конфіскувати товар, ні затримати реалізаторів вони не можуть. Натомість ті, хто уповноважений це зробити – дільничні поліцейські, податкова – воліють закривати очі на цю проблему. Хлопці з варти часто жаліються мені, що спочатку викликали поліцію, податкову до наливайок. Перші не вміли скласти протокол, а другі традиційно казали їх не турбувати, поки не знайдуть пункт розливу і ціна питання не стане бодай 500 літрів. От таке замкнене коло…

Тим часом мені на очі натрапила сумна статистика по Україні. За останні 10 років частка сурогатного алкоголю на ринку зросла з 20 до 50%. В державі за рік випивають близько 129 млн. літрів алкоголю, ще стільки ж реалізують незаконно. Виробництво алкогольних напоїв падає, а натомість процвітає чорний ринок. Й Івано-Франківськ лиш одне з багатьох міст, яке яскраво демонструє цю проблему. І з нею ми можемо боротись, на жаль, лише силами Муніципальної варти.

Хлопці кажуть, що масове скупчення наливайок на Привокзальній площі, на базарах. Там збільшують кількість патрулів, і це дає якийсь результат. Проте всі ми розуміємо, що цього недостатньо. Недостатньо лише усунути симптоми, потрібно вирвати хворобу з корінням. А для цього сил тільки міської влади замало” – , пише Руслан Марцінків.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...