Мед Атлант

Між Прикарпаттям та Підкарпатським воєводством підписано меморандум про розвиток співпраці у сфері гірського рятівництва

Сьогодні голова облдержадміністрації Олег Гончарук зустрівся із маршалком Підкарпатського воєводства Владиславом Ортилем.

Метою проведення заходу стало обговорення спільних програм та реалізація взаємовигідних проектів, що стосуються заходів із збереження унікальності культури Карпат, порятунку людей на воді і в горах, відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван та створення Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Польщі. Про це повідомляють на сторінці ІФ ОДА.

Вітаючи гостя на Прикарпатті, Олег Гончарук зауважив, що в ці дні українці вшановують п’яту річницю з того часу, коли наш народ поніс важкі втрати за свій європейський вибір.

У час кривавого протистояння на Майдані Незалежності у Києві ми відчували підтримку та допомогу нашого братнього польського народу, – зазначив очільник Прикарпаття. – Переконаний, що ті випробування, які і сьогодні проходить наш народ, не є марними, а Європейський Союз визнає наші прагнення та вітає наш європейський вибір.

За словами Олега Гончарука, область особливо зацікавлена в ознайомленні з досвідом Республіки Польща щодо залучення коштів ЄС, особливо, в рамках Програми МЗС Республіки Польща «Польська допомога».

Додамо, у 2019 році в рамках зазначеної програми підготовлено спільний проект між управліннями ДСНС в Івано-Франківській та Закарпатській областях, адміністрацією маршалка Підкарпатського воєводства, Воєводською комендатурою державної пожежної служби в Жешові та Бещадською групою гірських рятувальників. Метою проекту є спільні навчання щодо порятунку людей на воді і в горах, придбання українським рятувальникам необхідного майна та спорядження для цих робіт. На сьогоднішній день він знаходиться на розгляді конкурсної комісії МЗС Республіки Польща.

Олег Гончарук також відзначив важливість реалізації Програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020», одним із переможців конкурсу якого за пріоритетом «Спадщина» став проект «Світ Карпатських розет – заходи із збереження унікальності культури Карпат», який реалізовуватиметься у 2018-2020 роках. Партнери проекту – Косівський район та Підкарпатське воєводство. Основною метою проекту є збереження автентичних гуцульських ремесел, використання наявної культурної спадщини як ресурсу сталого розвитку шляхом імплементації інноваційної європейської моделі управління.

Окрім того, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника спільно з Варшавським університетом продовжують реалізовувати українсько-польський науково-освітній проект, складовими частинами якого є відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван та створення Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Польщі в с. Микуличин. Концепція створення Міжнародного центру ґрунтується на європейських принципах пізнання молоддю спільної історії та культури сусідніх народів.

Зі свого боку Владислав Ортиль подякував очільнику Прикарпаття за гостинний прийом та зазначив, що польський народ і надалі підтримуватиме українців та сприятиме їх інтеграції у європейське співтовариство.

Ми підтримуємо ваш європейський вибір та вектор розвитку на шляху до Європейського Союзу, – наголосив Владислав Ортиль. – Сподіваємося, що спільна співпраця з кожним роком лише розвиватиметься, а її успішним прикладом стануть разом реалізовані проекти.

Варто додати, що під час зустрічі присутні підписали меморандум про наміри співробітництва.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...