Мед Атлант

Цей день в історії. 30 червня. СЛАЙДШОУ

В Руанді, Бурунді і Заїрі святкують День Незалежності, в Гватемалі — День Революції (1871), а в Монголії — День Конституції.

1520 – Під час повстання проти іспанців загинув 54-річний Монтесума II, імператор ацтеків, котрий без бою здав імперію військам Ернана Кортеса і наказав своєму народу підкоритися завойовникам.

1792 – У Париж з «Бойовою піснею Рейнської армії» увійшов марсельський батальон добровольців. З тих пір ця пісня, написана військовим інженером Клодом Жозефом Руже де Лілем, стала відома по всьому світу як «Марсельєза». 24 листопада 1793 року Конвент обрав «Марсельєзу» в якості державного гімну Франції.

1908 – О 7-15 за місцевим часом поблизу ріки Мала Тунгуска у Східному Сибіру (Росія) прогримів потужний вибух, яким було повалено 80 мільйонів дерев у радіусі до 70 км, звук був чутний за півтори тисячі кілометрів, а на відстані до тисячі кілометрів відчувався струс землі. Це явище отримало назву «Тунгуський метеорит», хоча на сьогодні немає жодної загальноприйнятої теорії, яка б пояснювала вибух, що відбувся над сибірською тайгою.

1934 – За наказом Адольфа Гітлера почалась кривава чистка, котра згодом отримала назву «Ніч довгих ножів», — було вбито близько сотні та заарештовано близько тисячі як політичних опонентів, так і соратників по нацистські партії і керівництво чотиримільйонного загону штурмовиків СА (парамілітарної організації НСДАП), при підтримці котрого Гітлер прийшов до влади в 1933 році. Загинули, зокрема керівник СА Ернст Рьом і колишній канцлер Німеччини Курт фон Шлейхер.

1936 – У Нью-Йорку вперше вийшов друком роман Маргарет Мітчел «Віднесені вітром» і до кінця року був проданий у кількості більше 1 мільйона примірників. Наступного року роман отримав Пулітцерівську премію. Сьогодні роман займає 16-е місце у рейтингу 100 найкращих книг усіх часів журналу «Ньюсвік».

1941 – В окупованому німецькими військами Львові в будинку «Просвіти» на зборах, скликаних членами ОУН(б), проголошено створення Української держави і сформовано її уряд — Українське Державне Правління — на чолі з Ярославом Стецьком. Українська держава проіснувала трохи більше двох місяців і була ліквідована рішенням рейсхміністра у справах східних територій Альфреда Розенберга після арешту Степана Бандери і Ярослава Стецька, які відмовились відкликати «Акт проголошення Української Держави».

1991 – У Сімферополі закінчилась перша сесія Курултаю (парламенту) кримських татар, на котрій був сформовано Національний меджліс на чолі з Мустафою Джемілевим. В цей же день меджліс затвердив національний прапор і гімн.

Народились 30 червня

1907 –  Роман-Тарас Йосипович Шухевич, український політичний і державний діяч, головнокомандувач Української повстанської армії.

1911 – Чеслав Мілош, польський письменник, лауреат Нобелівської премії (1980).

1917 – Сюзан Хейворд (Едіт Маррендер), американська актриса, лауреат “Оскара” (Я хочу жити [1958], Я заплачу завтра, Долина ляльок).

Померли 30 червня

1522 – Іоганн Рейхлін, німецький філософ і гуманіст; вважається першим німецьким гебраїстом-неєвреєм.

1984 – Лілліан Хеллман, американська письменниця

1995 – Назарій Назарович Яремчук, український співак, народний артист України.

2012 – Іцхак Шамір (Єзерницький), ізраїльський політик, восьмий і десятий прем’єр-міністр Ізраїлю.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...