Мед Атлант

Як на Надвірнянщині живуть з прогнилим дахом, одною вбиральнею колишні нафтовики

Чверть століття мешканці відомчих будинків села Битків у Надвірнянському районі живуть в аварійних житлах з дірявими стелями, прогнилим дахом, одною вбиральнею, що надворі.

Люди залишилася сам на сам з бідою, їм немає куди йти, інформують “ФАКТИ”. Оселям сто років, їх будували ще за Польщі. Пів століття тому сюди поселили людей, що працювали на нафтовому промислі.

Ці споруди визнали аварійним ще у 1990-х роках. Мешканців поступово виселяли – взамін давали квартири в райцентрі Надвірна.

Зараз тут мешкає чотири родини. Врятувати власними силами дерев’яний будинок, який від старості розсипається на очах, люди не можуть. 5 років обіцяли розв’язати проблеми, збирали необхідні документи. Відтоді квартплату не платять, але за будинками ніхто не дивиться.

У Биткові залишилося 20 подібних розвалищ, у них живе понад 230 людей. Сюди не може потрапити ні швидка, ні пожежна – доїзду немає. Нафтовики дорогу підсипають лише коли їдуть на свердловину, востаннє це було два роки тому. Людям доводиться щоразу йти пішки півтора кілометра.

В Укрнафті ще 5 років тому підрахували: аби всіх переселити, треба 20 мільйонів гривень. Людям запропонували переїхати до реконструйованого гуртожитку. Це мали бути 18 однокімнатних і 12 двокімнатних квартир, з окремим санвузлом, ванною і кухнею. Вартість проекту 7 мільйонів гривень, але більшість відмовилася.

Тим часом у Биткові та довколишніх селах не припиняють викачувати нафту – цьогоріч її добувають на 6% більше. Та от про людей, які віддали промислу роки життя, тут, схоже, забули.

Детальніше в сюжеті:

Читайте також: МОЗ України пропонує заборонити омолоджувальну обрізку дерев, спалювання листя і посипання доріг сіллю.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...