Мед Атлант

Цей день в історії. 26 серпня. СЛАЙДШОУ

1071 – війська турків-сельджуків здобувають перемогу над візантійцями в битві при Манцикерте: в полон потрапив візантійський імператор Роман IV Діоген, ціною викупу стала поступка туркам ряду земель в Малій Азії.

1346 – англійські війська короля Едуарда III наголову розгромили французів в битві біля Кресі в ході Столітньої війни (англійці вперше використали гармати, що і вирішило результат битви).

1907 – знаменитий ілюзіоніст Гаррі Гудіні виконав неймовірний фокус: будучи закутим в ланцюги і кинутий у воду примудрився спливти на поверхню через 57 секунд.

1914 – у ході Першої світової війни війська Російської імперії зазнали від німців жорстокої поразки в битві при Танненберзі (командувач російської армії генерал Олександр Самсонов застрелився).

1978 – венеціанський кардинал Альбіно Лючані обраний Папою римським (тобто главою Римсько-Католицької церкви в усьому світі): вважав, що суперечність між словами і справами католиків породжує атеїзм, зневажливо ставився до дипломатичних інтриг, зарахований до лику святих.

1999 – знаменитий американський спринтер Майкл Джонсон встановив новий світовий рекорд з бігу на 400 метрів (результат склав приголомшливі 43.18 секунди).

2008 – розчленування Грузії: в результаті участі Росії в грузино-осетинському конфлікті Президент Росії Д. А. Медведєв підписав указ про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії (небагато країн наслідували приклад росіян: Республіка Нікарагуа, Боліваріанська Республіка Венесуела і Республіка Науру).

26 серпня 2019 рік – народились:

1740 – один з винахідників повітряної кулі Жозеф Мішель Монгольф’є.

1866 – вчений-економіст, державний діяч Володимир Косинський (обіймав посаду міністра праці пр гетьманові Скоропадському).

1873 – американський винахідник Лі Де Форест (за своє життя отримав 180 патентів на винаходи, головний винахід тріод – електронна лампа, якщо на вхід подати слабкий електричний сигнал, то він посилиться).

1875 – британський державний діяч, видавець і письменник Джон Бакен.

1880 – французький поет Гійом Аполлінер (впливовий діяч європейського авангарду початку XX століття, брав участь у Першій світовій війні).

1904 – англійський письменник Крістофер Ішервуд (відкрито виступав за визнання прав сексуальних меншостей, визнавав свою гомосексуальність).

1914 – аргентинський письменник і поет Хуліо Кортасар (писав у жанрі побутової фантастики і магічного реалізму).

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...