Мед Атлант

Фестиваль страв за Клопотенком: як у Франківську покращують шкільне харчування

Сьогодні, 17 жовтня, в Івано-Франківську провели фестиваль страв за збірником шкільного харчування Євгена Клопотенка. Як це було, дивіться в сюжеті МІСТА:

Нове шкільне харчування почали впроваджувати цього року. Місто долучилося до проєкту кулінара Євгена Клопотенка «Нове шкільне харчування». Було обрано пілотні школи, де почали впроваджувати нове меню. Однак на цьому етапі стикнулися з проблемами. Наприклад, кухарі не вміють готувати деякі страви чи не вистачає потрібного обладнання.

Змінити харчування потрібно – цього хочуть і діти, і батьки. У департамент освіти неодноразово зверталися батьки з проханням оновити меню. Від школярів часто можна було почути: їжа не смачна, не приваблива, не цікава.

Сьогодні на фестивалі страв підприємці, що надають послуги харчування в школах, презентували страви з оновленого меню. Тут можна було скуштувати болоньєз, бігос з гречкою, моркв’яний крем-суп, фалафель, рагу з карі, кебаб з сиром тощо. Усі – зі збірника Клопотенка.

Наталія Микула, заступниця директора департаменту освіти, розповіла, на початку впровадження нового меню не все було зрозуміло. «Деякі страви не те, щоб не сподобалися дітям, – вони не навчені їх їсти». Вона зауважила: зараз проводяться тендерні закупівлі продуктів, з яких повинні готувати нові страви.

«Бачимо, це система себе оправдовує. Наші діти навчаються культури харчування, споживання цієї їжі. Після першого семестру проведемо опитування серед дітей, чи дійсно їм це подобається. Чи виправдані наші зусилля», – каже Микула. Департамент працює над тим, аби харчування було смачним і здоровим.

У кожній школі готують щось з оновленого меню. Наприклад, щодня готують страву дня. Це, здебільшого, страви з цікавими для дітей назвами.

Тетяна Мирошниченко, директорка школи-садка “Перша ластівка”, переконана, аби діти смакували нові страви, культуру харчування повинні плекати вдома.

«Це спільна праця – батьків і школи. Якщо ми будемо іти один проти одного, у нас нічого не вийде», – зазначила Тетяна Мирошниченко.

З її слів, було б чудово, якби батьки навчили дітей їсти здорову їжу. До слова, змінювати шкільне меню в «Першій ластівці» почали ще минулого навчального року. Часто батьки проходять в школу харчуватися, їм смакує.

Перевагою оновленого меню є те, що відтепер можна брати ті продуктами, які раніше не використовували. Підприємці готували їжу за збірниками радянського часу. До прикладу, були заборонені прянощі.

Яна Заріцька, учениця школи-садка «Перша ластівка» каже, що страви з оновленого меню усім смакують. Особливо подобаються бургери та паста.

Самого Євгена Клопотенка не було на заході, однак він передавав вітання.

«Мені надзвичайно приємно, що культура харчування в Україні маленькими кроками завдяки вашій підтримці та бажанню змін. Але ми це робимо заради наших дітей. Впевнений, що разом з вами ми зможемо більше», – звернувся до учасників фестивалю Клопотенко.

Після дегустування страв Дмитро Федорук провів короткий практичний майстер-клас і дав цінні поради кухарям.

Так, в області найбільша проблема з сировиною. Якісної немає, а якщо і є, то вона дорога. З цим боротися можна завдяки кулінарним технологіям і обладнанню. Те, що продукти можуть бути дешевими – це неправда. Краще купувати дорожче, але якісніше. Тоді менше продуктів викидається. «Чим якісніша сировина, тим менше відходів», – зауважив Федорук.

Дмирто Федорук згадав і про те, як харчувався у школі. Каже, булочки з сосискою не забуде ніколи. Він переконаний, якщо кухар хоче приготувати страву, він її приготує. І неважливо на якому столі. «Обладнання має просто працювати. Головне – бажання».

Читайте також: Варення у борщ: у Франківську Клопотенко презентує нове шкільне харчування.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...