Мед Атлант

Усе за протоколом: у Франківську обирають директора ОДКЛ

Сьогодні, 4 лютого, у Франківську відбувається конкурс на зайняття посади генерального директора КНП “Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради”.

До конкурсу допустили  Ларису Підвербецьку, Тараса Мельника, Ярослава Криштафовича, Ігоря Дмитренка, Олега Курташа.

Сьогодні на засіданні претенденти на посаду гендиректора ОДКЛ виголосили свої конкурсні пропозиції. Участь у слуханні конкурсних пропозицій взяли чотири громадські організації, журналісти. Максимальний бал в оцінюванні кандидатів – 24. Першою виступила Лариса Підвербецька, що працює в департаменті охорони здоров’я ОДА головним спеціалістом з педіатрії, зауважила, що хоче долучитися до вирішення проблемних питань. Завдання, які поставила кандидат: дотримання вимог Конвенції ООН про права дитини, співпраця первонної, вторинної, третинної меддопомоги, комунікація з громадськістю, комфорт маленького пацієнта. Запропонувала, що потрібні комп’ютеризація, введення електронної черги, облаштування катамнестичний кабінет, центру ретинопатії, створення виїзної дитячої паліативної служби.

ОДКЛ, за словами Підвербецької, має стати осередком провадження новітніх технологій. Лікарня повинна бути прозора й відкрита у фінансовому плані. Звісно, треба залучати гранти. Дуже важливе завдання – комфорт у лікарні маленьких пацієнтів. А це і перебування дитини з мамою, і доброзичливість персоналу

Наступним доповідав Тарас Мельник. Працює в лікарні з 1991 року, наразі заступник головного лікаря з хірургічної роботи. Кандидант запропонував покрокове вирішення проблем. Це стосується і кадрових питань (контрактна система), сервісу, покращення співпраці адміністрації та колективу (створення справжньої наглядої ради), співпраці з медзакладами освіти, фінансування. Тарас Мельник анонсував скорочення персоналу на 150 осіб, бо допомогу повинні надавати “майстри”.

“Або людина надає допомогу і приносить прибутки, або не працює”, – підкреслив Мельник.

Кандидат зауважив, що післяопераційна летальність зменшилася, це результат роботи. На завершення Мельник наголосив, що лікарнею “має керувати сильний медик, який доказав, що у житті може щось зробити”.

Ярослав Криштафович, завідувач відділеня для дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням функції опорно-рухового апарату ОДКЛ. У доповіді звернув увагу на фінансову господарську діяльність, заробітну плату, ліки ( потреба – 18 млн.), харчування (потреба у 7 млн.), участь у програмах, план реформування закладу.

Криштафович згадав і про ризики відтоку кваліфікованих кадрів у приватні клініки. Так, скорочення буде, але викидати людей на вулицю не можна. Вони зможуть допрацьовувати приватно на теренах клініки. Лікар підкреслив, що слід боротися треба за хворого, а не з ним. Тому мають бути різні послуги – і дешеві, і дорогі.

Ігор Дмитренко працює доцентом кафедри ортопедичної стоматології ІФНМУ. На його погляд, треба перепрофілювати відділення та здійснити аналіз фінансового забезпечення.

Деяких лікарів треба “перепрофілювати”, відправити на курси. Дмитренко запропонував створення катамнестичного кабінету, центру раннього втручання, центру матері та дитини, центру ретинопатії. За його словами, кваліфіковані спеціалісти будуть працевлаштовані.

Олег Курташ почав доповідь розповіддю про свій професійний шлях. Кандидат наук, працює в ІФНМУ з 2008 року. У пріоритеті діяльності впровадженя нових сучасних технологій, надання послуг гіпербаричної оксигенації. Цінності – фінансова ефективність, довіра і взаємоповага в колективі етичних принципів, висока якість послуг.

Джерела збільшення надходжень – страхові компанії, направлення пацієнтів від лікарів загальної практики, платні послуги, донації, пакетні пропозиції для великих компаній. Фахівці, молоді спеціалісти їздитимуть на стажування за кордон. Це обов’язковий пункт, за словами Курташа, тут допоможуть гранти і діаспора.

Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня – це багатопрофільна спеціалізована дитяча клініка. Щорічно тут отримують стаціонарну допомогу понад 15 тисяч дітей віком до 18 років, половина з них – жителі сільської місцевості. У лікарні діє 154 палати, у 106 з них є гаряча вода, в тому числі 8 палат обладнані санвузлами, із них 4 з душовими кабінами.

Головниий лікар ІФОДКЛ – Радислав Котурбаш, він очолює установу з квітня 1991 року. Більше у статті журналу “МІСТО” Лікарня з «вічним» керівником та авторитарним менеджментом.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...