Мед Атлант

В ОДА пояснили, чому медики більше тижня не могли зробити тест на коронавірус померлій франківці

Як вже повідомлялося, у Франківську померла жінка, якій понад тиждень не могли зробити тест на коронавірус.

Сьогодні, 21 квітня, на оперативній нараді Марія Бойко, начальниця управління охорони здоров’я, пояснила на прохання міського голови, чому більше тижня померлій франківці не могли зробити тесту на коронавірус.

Матеріал повинен забиратися навченою людиною у певне середовище. Якщо є брак, ПЛР не спрацьовує. Друге, ПЛР – кількісне визначення, якщо кількість вірусу не достатня, аналіз треба переробити”, – пояснила Бойко. Тобто йдеться не про халатність медиків, а така суть аналізу.

На брифінгу в ОДА головний санлікар області зазначив, що в світі 10% матеріалу взятого на ПРЛ-аналіз на коронавірус потребують перезабору. На Франківщині цей відсоток складає до 2%. Він зазначив, що не завжди можна відібрати якісно цей “мазок”. На цей чинник впливають різні моменти, зокрема це сухість ротової порожнини, через яку може бути відібрано недостатньо біоматеріалу. Саме це впливає на якість дослідження. Відіграє роль і транспортування цього біоматеріалу.

Не можна сьогодні говорити, що хтось помилився на якомусь етапі. Якщо матеріалу не достатньо, то реактор не буде видавати хибний результат, а не буде його бачити просто. В таких випадках ми рекомендуємо перезабирати матеріал повторно, – зазначив Савчук.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...