Мед Атлант

Як відреагували правозахисники на вказівку Марцінківа вивезти ромів з міста

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив правоохоронцям вивезти ромів з міста до Закарпатської області. Тих, хто їхати відмовляється, очільник міста рекомендував “пакувати” в автобус.
 

У міськраді Івано-Франківська на прохання прокоментувати ситуацію ZMINA відповіли, що через “позачергову сесію” зможуть зробити це пізніше.

Водночас, за словами Золи Кондур, посланниці толерантності ПР ООН в Україні, представникам благодійної організації “Ромський жіночий фонд “Чіріклі” в мерії повідомили, що офіційного розпорядження “вивозити ромів” не було і, можливо, “пан мер неправильно висловився під час наради”.
Правозахисниця переконана, що формальні причини пояснити ситуацію в міськраді знайдуть: “Можливо, казатимуть про неналежні санітарні умови або що вони оселилися на приватній території”.
Утім, вона наголошує, що подібними діями мер Івано-Франківська порушує права людини:
Зокрема, порушено право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання. Я б закликала Асоціацію міст України пояснити Марцінківу, в який спосіб без порушення прав людини мають розв’язуватися подібні проблеми. Адже йдеться про людей, їх не можна просто посадити в автобус, довезти до кордону і викинути, залишивши напризволяще. Схоже, мер подумав, що вирішив проблему. Але роми повернулись і повертатимуться, бо там їхній дім.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...