Мед Атлант

Згадати все: прикарпатець Михайло Цьомко розповів, як ховав членів УПА у 1944

Прикарпатець Михайло Цьомко у 1944-му році ховав тіла загиблих жителів села Яблунька, що на Богородчанщині, які загинули у бою з відділом НКВС. У День пам’яті та примирення чоловік розповів журналістам Суспільного, як усе відбувалося.

В неділю ми пішли копати, в самих лише сорочках. Сонце пригрівало. Гірко було прикопувати хлопців. Не було чим ні накрити, ні нічого. Викопали ми яму, трошки знайшли клейонки і лице застелили. Вісім партизанів і одну дівчину прикопали ми, – розказує Михайло Цьомко.

У 1991-му році могили віднайшли працівники обласного комунального підприємства “Пам’ять”. На місці перепоховання встановили пам’ятний знак, передає Сус

Керівник установи Василь Тимків так розповідає про події між селами Яблунька та Богрівка у період Другої світової війни:

Коли обоз підійшов, минув село Яблунька, командування (ред. пересувного медичного шпиталю УПА) дало наказ перепочити на галявині. Лише обоз зупинився, як з лісу почалася атака артилерії із застосуванням навіть бронемашин. І таким чином ненавчені поранені вояки не могли вчинити спротиву. Одні втікали в сторону, інші загинули.

Також Василь Тимків показав і цьогорічні знахідки – натільний хрестик і каски, які були знайдені на Городенківщині, та зброю, що віднайшли у Чорному лісі на Калущині.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...