Мед Атлант

День вишиванки 2020: історія та традиції свята. ФОТО/ВІДЕО

День вишиванки в Україні відзначається в третій четвер травня. У 2020 році свято припадає на 21 травня.

Свято було засноване в Чернівцях у 2006 році. Студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонували ідею акції “Всесвітній день вишиванки” та прийшли на заняття одного дня у традиційному українському одязі. Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів та викладачів вишу, але згодом свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора по всьому світу, а також охочі підтримати Україну, пише “Уніан“.

У День вишиванки в Україні в національний одяг вбирають навіть пам’ятники. Так, у 2016 році вишиті сорочки приміряли на себе скульптура Либіді та Засновників Києва на Майдані Незалежності. Тематичним декором у вигляді стрічок з червоно-чорними візерунками, гуцульськими мотивами прикрашають автівки, будинки, домашніх улюбленців, валізи та сумки.

Часто у День вишиванки люди влаштовують марші у різних містах України та за кордоном, а також одягають вишиті сорочки на роботу, навчання та просто так.

Минулого року Всесвітній день вишиванки відзначали 16 травня. Тоді франківці активно долучилися до святкування. У середмісті можна зустріти людей різного віку, які крокують на роботу, навчання чи просто прогулювалися у вишитому одязі.

Крім того, студенти організували танцювальний флеш-моб у центрі міста, в якому взяли участь 850 чоловік.

Школярі долучились до акції з 250-ма вишитими рушниками.Відсвяткували цей день і в пологовому будинку. Для породілей та майбутніх мам в Івано-Франківському міському перинатальному центрі влаштували фотосесію.А бійці коломийської 10 гірсько-штурмової бригади одягли у вишиванку навіть БМП.

Журналісти “МІСТА” також дізнавалися у перехожих франківців, що для них означає вишиванка та чому вони долучилися до святкування:

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...