Мед Атлант

Пнівський замок розмістять на туристичних листівках доповненої реальності

Пнівський замок відсканували та зробили 3D-модель у проєкті «Кишенькова країна». Тривимірну модель розмістять на туристичних листівках доповненої реальності, які можна буде подивитися за допомогою смартфону і розробленого туристичного додатку.

«Кишенькова країна» не тільки про оцифрування популярних архітектурних пам’яток. Він значною мірою покликаний розширити та збагати ваші уявлення про різноманіття української культури. Причому культури у всіх її проявах: будівлі, поставлені на облік як пам’ятки архітектури, сучасні пам’ятники, що знайомлять з минулим, а також просто милі серцю руїни. Саме до таких належить Пнівський замок в Івано-Франківській області. Сучасні його залишки не дозволяють в деталях уявити, як велично він виглядав кілька сторіч тому, однак його сіра громадина, що потопає в зелені довкола, все ще зачаровує туристів та випадкових подорожніх.

Зараз від Пнівського замку залишився лише п’ятикутний стіновий периметр з тесаного каменю та цегли з поодинокими напівзруйнованими вежами. Заснували цей замок вихідці магнатського роду Куропатвів, яким польський король Владислав Опольський у XIV ст. дарував привілей на прикарпатські землі. Замок був потрібний, щоб обороняти землі Покуття та торговий шлях з Карпат. Робочою силою були селяни стародавнього селища Пнів, що було неподалік. Воно і дало назву замку.

«Кишенькова країна» – це наймасштабніше 3D-оцифрування об’єктів матеріальної культурної та архітектурної спадщини України за підтримки УКФ.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...