Мед Атлант

Неефективне, – франківські вчителі про дистанційне навчання для першачків

З 14-го вересня школи Івано-Франківська розпочали навчання у дистанційному форматі. Чи можна навчити першокласників онлайн, в студії Суспільного Карпати розповіли вчителі першого класу Аліса Павлюк та Леся Павлюк, які увійшли в ТОП-50 фіналістів Global Teacher Prize Ukraine 2020.

За словами вчительки школи № 26 Аліси Павлюк, педагоги перших класів зараз у найскладнішій ситуації.

Ми не знаємо діток, вони не знають нас. Про те, що дистанційне навчання у початковій школі неефективне, говорять не тільки батьки. У третьому-четвертому класі при правильному підході його вже можна організувати адекватно. Але про те, що дистанційне навчання у початковій школі не дає результатів, говорить низка досліджень організації економічного співробітництва та розвитку, куди входить 35 розвинених країн світу. Початкова школа має навчатися очно, – розповідає Аліса Павлюк.

Вчителька ліцею № 7 Леся Павлюк каже, якщо вибирати між навчанням очно і дистанційно, то більшість вчителі за очне. Вибирати між відсутністю навчання і дистанційним, то, напевно, краще все-таки дистанційне.

Минулого року я випустила четвертий клас. І з ним переключитися на дистанційну роботу було легше, ніж включитися у роботу з першокласниками. Оті проблеми, які виникають у старших класах додаються до проблем, які виникають у першому класі. Я думаю, нам, учителям перших класів, не позаздриш. Дистанційне навчання – це тимчасова альтернатива. Адже дітям, особливо першачкам, обов’язково треба ходити до школи, – каже Леся Павлюк.

Навчання у школі – це ще й соціалізація, переконує Аліса Павлюк.

Коли я питала дітей: “Для чого ви йдете в школу?”, – багато хто відповідав: “Щоб учитися, бути розумними, швидше стати дорослими”. Але багато дітей казали: я йду дружити, знайомитися з іншими дітками. Для дітей це дуже важливо – бути серед своїх однолітків, – розповіла Аліса Павлюк.

Для того, щоб першокласникам було легше переходити на різні формати навчання під час карантину – від дистанційного до очного і навпаки, Леся та Аліса Павлюк рекомендують використовувати усі доступні платформи навчання постійно, давати інтерактивні завдання і під час уроків у школі.

Якщо це увійде у звичний ритм навчання першокласників, їм легше буде адаптовуватися до можливого повернення до дистанційного режиму.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...